PUBLICITAT

Més val prevenir...

  • EL GRM realitza un curós simulacre de rescat a una paret empinada i sense helicòpter
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El GRM es prepara per a fer un simulacre. Foto: TONY LARA

Són les 9 del matí. I comença la jornada a la caserna de Bombers. Avui una mica singular pel cos del GRM, que ha planificat tot un dia de simulacre de rescat, per tal de refrescar conceptes, millorar en coordinació i agilitzar cada pas a fer. Abans de marxar, i després de jugar una estoneta amb la nova llitera tot just acabada d'adquirir, es reparteixen les tasques i el rol que cadascú tindrà, així com es recopila tot el material.

El simulacre d'avui té lloc a una paret d'escalada, molt empinada, de Santa Coloma. Un escalador ha resultat ferit i degut a les condicions meteorològiques o d'altres complicacions pel que fa a l'accés, no poden sortir en helicòpter. Així, «un rescat que podria durar uns minuts, s'allarga fins a vuit hores», expliquen. Però s'ha de fer, i evidentment, s'ha de provar de fer abans que pugui passar.

El rescat consisteix en fer arribar la corda d'escalada fins al punt on suposadament es troba el ferit. Bé, no és una corda, són més d'una que van reforçant mentre van pujant, de manera que amb posterioritat hi poden pujar d'altres persones que no formin part del GRM. Per exemple, un metge. Això si, ha de tenir uns mínims coneixements en escalada. I gens de vertigen, es clar.

I així, poc a poc –de fet, més ràpid del que un es pugui arribar a imaginar– cada membre del GRM va pujant, va escalant. Com si res. I de cop, estan tots penjats de la muntanya. Així s'hi estaran unes hores més.

Potser aquest rescat en concret no l'hauran de fer mai. Però tenint en compte l'augment considerable d'intervencions a la muntanya que estan vivint, sobretot ara a l'estiu, mai se sap. Aquest juliol, n'han fet gairebé un al dia. Alguns de complicats, alguns per negligència dels muntanyencs, «m'he trobat gent amb xancletes pujant a Juclà», asseguren. Però sigui qui sigui, i la causa que sigui, s'han de rescatar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT