PUBLICITAT

El visitants estudien els ratpenats

  • Innovadora iniciativa que permet als turistes convertir-se en investigadors
EL PERIÒDIC
LLAVORSÍ

Un grup d'investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers i de l'Associació Galanthus han iniciat amb el suport del Parc Natural de l'Alt Pirineu un projecte inèdit a la península Ibèrica que pretén oferir una experiència diferent per a les persones que estan de vacances. Es tracta d'una activitat que permet acompanyar els investigadors experimentats durant la seva campanya de camp per obtenir dades sobre ratpenats salvatges en els seus hàbitats naturals.

La iniciativa es proposa com a una nova eina de finançament d'uns estudis necessaris per millorar la gestió i conservació dels animals i els hàbitats. El visitant, a més de convertir-se en investigador, pot gaudir del Parc Natural de l'Alt Pirineu mentre es pon el sol i durant la nit. La captura d'un ratpenat i el seu estudi sempre és un moment especial pel profà en la matèria i pel mateix investigador. L'alliberament representa el moment en que el ratpenat ja ha aportat el seu gra de sorra al coneixement del grup faunístic i això ajuda finalment a que es valorin aquests animals i així es preservin les poblacions que queden.

L'estudi forma part d'un seguiment que duu a terme el Parc Natural de l'Alt Pirineu per tal de tenir informació sobre les espècies més amenaçades de ratpenats i així tenir eines per tal de mirar de conservar els seus hàbitats i refugis. S'espera poder trobar les espècies característiques de cada hàbitat malgrat en cap moment es pot assegurar la captura d'espècies concretes de ratpenat. Degut al seu radar, capturar ratpenats és complicat. Durant la nit es faran enregistraments d'ultrasons i s'analitzarà quines espècies volen pel territori i quin és el seu comportament. Els investigadors explicaran els tipus de sons que s'enregistrin i les espècies a les que pertanyen.

Els ratpenats són animals desconeguts i enigmàtics que malgrat ser mamífers amaguen moltes coses als investigadors. Actualment encara es desconeixen molts dels hàbits de les 30 espècies que viuen a Catalunya. Fins i tot poden anar sortint noves espècies com ha estat el cas del ratpenat argentat (Vespertilio murinus), descobert el 2011. Un dels fets que ha provocat l'increment d'estudis de ratpenats ha estat la millora de les tècniques de camp, sobretot els nous i sofisticats aparells d'enregistrament d'ultrasons.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT