PUBLICITAT

Medi Ambient millorarà els punts de recollida ciutadana d'olis de cuina

  • La nova concessionària que gestioni el reciclatge a l'hostaleria haurà de plantejar una idea per a la població
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un home recicla una ampolla amb oli vegetal, en una deixalleria Foto: GABRIEL AYMAR

Un dels principals objectius que planteja el Pla Nacional de Residus 2012-2016 és millorar la gestió i el reciclatge dels olis vegetals, és a dir, aquells olis que en general utilitzem a la cuina. Per aquest motiu, i aprofitant que a l'octubre venç la concessió que el Govern té amb l'empresa que s'encarrega de fer aquest reciclatge tant al sector de la restauració i hoteleria com a les deixalleries, el Ministeri de Turisme i Medi Ambient té al cap un pla de millora per tal que aquesta separació d'olis sigui més fàcil per a la ciutadania.

Actualment la població només té l'opció d'anar a les deixalleries comunals per a tirar tot aquell oli no aprofitable i que en cap cas s'ha de tirar ni per la pica ni pel lavabo. I aquest aspecte és el que vol canviar Medi Ambient. Per tot, «valorarem que a la presentació de les ofertes hi hagi una proposta d'increment dels punts de recollida ciutadana», va manifestar el director de Medi Ambient, Marc Rossell. L'edicte amb el qual es posava en marxa aquest concurs públic sortia publicat al BOPA el passat 25 de juliol. Les empreses participants tenen fins a final d'aquest mes per a presentar les seves propostes, que posteriorment avaluarà Medi Ambient i compararà amb el seu propi projecte.

SUPERAR LES 250 TONES / És a dir, a partir de l'octubre, qui es quedi amb la concessió, haurà de seguir fent el servei de recollida d'olis vegetals als establiments de restauració i hoteleria –hi ha més de 600 punts de reciclatge repartits pel país–, haurà de seguir recollint allò que es dipositi a les deixalleries, però també haurà d'habilitar nous punts amb contenidors més accessibles per a la població en general, amb la idea «d'arribar al ciutadà», va manifestar Rossell. L'objectiu proposat pel Departament és el de superar les actuals 250 tones que es reciclen anualment.

L'empresa que fins ara feia el servei de reciclatge d'olis vegetals ho venia fent des de fa vuit anys. Tal i com va explicar Rossell, la pròpia concessionària és la que s'encarrega d'exportar aquest oli, ja reciclat, a una planta de Catalunya per a fer-ne biodièsel. També es pot reciclar com a matèria primera en d'altres processos de fabricació industrial (pinsos per a animals, sabons, etc.)

El Departament de Medi Ambient recorda a la seva pàgina web que els olis vegetals són aquells que fem servir a la llar, i per tant, no s'hi inclouen en aquest reciclatge els olis de motor ni els barrejats amb detergents. Per poder fer un bon reciclatge dels olis «és important que no estiguin barrejats amb cap altre residu líquid ni sòlid».

Val a tenir en compte que un sol litre d'oli domèstic contamina 1.000 litres d'aigua i que si s'aboquen a les clavegueres arriben a les depuradores, on tenen un impacte molt negatiu sobre el seu funcionament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT