PUBLICITAT

Més de 1.200 despistats

  • En els períodes de vacances és quan més pertinències se separen dels seus propietaris
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Bicicletes, motxilles, i d'altres objectes perduts emmagatzemats per la Policia Foto: SFP

¿Qui no s'ha deixat mai alguna cosa (com les claus de casa, la cartera, el telèfon mòbil o la carpeta) passant de visita en un despatx o a la terrassa d'un bar? Tots tenim alguna cosa de despistats, uns més que d'altres. I quan passa, tots voldríem que qui passés darrere nostre fos una «bona persona» que ho tornés. Doncs al despatx de Policia, al llarg de l'any hi poden arribar «entre 1.200 i 1.300 objectes perduts», entre documentació, claus, diners –que són els objectes perduts més comuns–, però també motxilles i equipatges, bicicletes, i fins i tot, «una urna funerària o una dentadura postissa», que ha hagut de custodiar la Policia en alguna ocasió, expliquen des del Cos. Quan més despistats estem és en els «períodes de vacances o en festius», que coincideix amb una major afluència de turistes i excursionistes, i «per tant augmenta el volum de pèrdues de diversos objectes».

S'ha de saber que si un dia passejant es troba algun objecte, i aquest no es porta a la Policia, «es pot estar incorrent en una infracció penal», doncs s'estaria contravenint el decret dels Molt Il·lustres Senyors Veguers del Principat d'Andorra, de data 23 de novembre del 1983. Aquest decret és l'encarregat de regular la troballa i dipòsit d'objectes perduts. I entre d'altres aspectes, la norma estableix que quan una persona «troba una quantitat de diners o una cosa moble, s'ha de dipositar a les dependències del Cos de Policia», tal i com recorda aquest propi Cos.

Despistats però solidaris

Quan un objecte perdut és trobat per algú altre i aquest, complint la legislació el diposita a la Policia, aquest objecte es registra, fent-ne constar «les dades detallades, la data i el lloc de la troballa». Aleshores la Policia comença una tasca de recerca del propietari. «Un cop localitzat i verificat que l'objecte trobat és de la seva propietat se li retorna, fent esment al Llibre de Registre», on s'anotarà la data del retorn i la signatura del propietari «de conformitat amb el retorn de l'objecte trobat».

La documentació oficial és fàcil de retornar al propietari, o si més no, a les autoritats que l'han expedida. Però a vegades la localització del propietari de determinats objectes és pràcticament impossible. Transcorregut un any, la Policia contacta amb la persona que va trobar i dipositar l'objecte, i «a demanda seva, li serà atribuït». Si no li interessa, o l'objecte l'ha trobat un funcionari, ja sigui de la Policia o d'un alter cos, en l'exercici de les seves funcions, es realitza un inventari i «juntament amb els objectes trobats, es trameten a la Batllia», que s'encarregarà de vendre'ls en subhasta pública. Els diners que se n'obtenen «es destinen a atencions benèfiques o socials», diu la Policia. Així que, almenys, a part de ser despistats, també són solidaris.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT