PUBLICITAT

García donarà vida a l'enfosquida obra dels fills de Bach

  • L'organista andalús oferirà un passeig entre el barroc i l'estil galant a la Massana
SELVA LÓPEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Miguel Ángel García toca l'orgue en una església. Foto: CICUS

La fama del seu pare va enfosquir l'evolució de la seva música i probablement només als més aficionats els sonaran els seus noms. Però el cert és que dos dels quatre fills del sempre admirat Johann Sebastian Bach (1685-1750) també van compondre obres de molta qualitat, obrint-se camí cap al que ha estat batejat com l'estil galant. «Ara sembla que es comença a valorar la seva obra, sobretot la de Carl Philipp Emanuel Bach», va comentar ahir Ignacio Ribas, director artístic del Festival.

Després del barroc italià de les germanes Romiti, arriba una nova proposta de la mà de Miguel Ángel García. L' organista titular de l'església parroquial de San Lorenzo de Sevilla oferirà un concert aquesta nit a les 21.30h a l'Església de Sant Iscle de la Massana.

A diferència del duet Romiti, on l'orgue compartia protagonisme amb l'oboè, García executarà obres compostes especialment per l'instrument que porta el nom del festival. L'organista es proposa donar a conèixer unes composicions molt poc interpretades i no per això menys interessants. «El repertori del pare és molt més important en tots els sentits, però això no es motiu perquè no s'interpreti la seva música, que és de molta qualitat», va puntualitzar García.

Un Repertori de contrastos /El públic assistent podrà percebre els contrastos entre la música del fill major, Wilhelm Friedmann Bach (1710-1784) i la del menor, Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788). El primer es va acollir més al repertori del seu pare, mentre que el fill menor va evolucionar cap a un estil que trencava una mica amb el que havien compost fins ara la gran saga dels Bach. Carl Philipp es va decantar pel galant, un estil que s'oposava a la complexitat del barroc i que posteriorment va influenciar grans compositors com Mozart o Hyadn. El fill menor de Bach va compondre una música més «lleugera» i «amena» --en paraules de García--, unes característiques que segons el mateix organista seran fàcilment perceptibles pel públic. Tant pels que estan més acostumats a escoltar música d'orgue com pels que no. «El programa serà en base a un repertori antic heretat del pare, fins a un repertori més evolucionat», va afegir García.

És la primera vegada que l'organista andalús visita el Principat i ahir ja va tenir l'oportunitat d'assajar a Sant Iscle de la Massana. «És una església petita, l'orgue potser és una mica gran pel que són les dimensions de l'església, però sembla que en el moment que s'omple de públic la sensació és bastant grata i l'instrument es troba en perfecte estat», va apuntar García. De fet, l'orgue de la Massana va ser l'últim que es va estrenar en una església andorrana l'any 2007.

Les cites organístiques continuaran el proper dilluns amb un jove intèrpret del país. L'organista titular de l'església de Sant Pere Màrtir, Aaron Ribas, oferirà un concert dedicat a la música alemanya amb una petita concessió al repertori francès. El concert tindrà lloc a l'església arxiprestal de Sant Esteve d'Andorra la Vella a les 21.30h.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT