PUBLICITAT

Primer centre d'interpretació de l'ós bru de Catalunya

  • Els tècnics del centre d'Isil ofereixen als visitants dos itineraris per conèixer l'hàbitat
EL PERIÒDIC
ALT ÀNEU

Periodic
Una nena en un dels plafons en els que la canalla pot participar Foto: EL PERIÒDIC / MARTA LLUVICH

La localitat d'Isil (Pallars Sobirà) disposa del primer centre d'interpretació de l'ós bru de Catalunya i el quart de l'Estat. Aquesta iniciativa busca convertir l'ós en un element que generi activitat econòmica i turisme. Els visitants del centre poden veure des de imatges de l'ós bru en un vídeo a descobrir les dimensions reals i el seu hàbitat. És tracta d'una exposició molt didàctica i interactiva que pretén trencar alguns tòpics que la societat s'ha creat sobre aquest plantígrad. Des del centre també és dona l'opció als visitants de participar en dos itineraris per l'hàbitat del plantígrad. Aquestes instal·lacions es van inaugurar el dia 23 de juliol i ja les han visitat més de 600 persones.

L'edifici és propietat de l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Isil i els promotors del centre d'interpretació són la Fundación Oso Pardo i Acció Natura.

Les Valls d'Àneu (Pallars Sobirà) és una zona amb ecosistemes on habita l'ós bru. Aquests plantígrad es passa els mesos més freds de l'any hivernant en osseres. Una reproducció d'una ossera és pot veure a l'exposició.

Aquest animal és molt difícil veure però sí es sap de la seva presència per rastres que deixa per on passa com ara petjades, excrements, marques de les urpes als arbres o pèl. De tots aquests rastres n'hi ha rèpliques al centre d'interpretació.

Veure l'ós al Pirineu és molt complicat i per aconseguir pèl i imatges de l'ós els tècnics tenen distribuïdes pel Pallars unes 75 trampes amb filferros i una vintena de càmeres fotogràfiques. Tot això s'explica en l'exposició.

Alliberament / L'any 1996 va tenir lloc el primer alliberament d'ós al Pirineu i actualment n'hi ha un mínim de 20 i un màxim de 30, segons s'explica a l'exposició. En una imatge a mida real el visitant és pot mesurar i comparar-se amb un ós tant en alçada com en pes. Un ós mascle pot superar els 200 quilograms i una femella els 250.

La manca de diàleg amb el territori en la darrera reintroducció va portar a un fort rebuig de la gent del Pirineu per aquest animal. Poc a poc aquesta visió està canviant gràcies a polítiques preventives com les d'agrupament de ramats en zones d'incidència d'ós, protecció d'arnes amb pastors elèctrics, plantacions de cirerers perquè l'ós tingui alimentació, subvenció de pastors per vigilar els animals a la muntanya, gossos mastins, compensar els danys ocasionats o campanyes d'informació. Tots aquests aspectes s'expliquen tant a l'exposició com a les sortides guiades que fa Acciónatura en col·laboració amb la Fundación Oso Pardo per aquesta zona.

Aquest centre vol ser un revulsiu per a la Vall i fomentar la convivència entre l'ós i els ramats que pasturen al Pirineu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT