PUBLICITAT

El camí elèctric d'Engolasters

  • Feda va presentar ahir la visita guiada que oferirà a l'entorn del llac i les seves intal.lacions
EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Les interioritats del dic Un moment de la visita guiada, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Un passeig per la història de la generació d'energia hidroelèctrica al país, en l'entorn que ofereix el llac d'Engolasters. Això és el que suposa El camí hidroelèctric d'Engolasters, una visita guiada que organitza el Museu de l'Electricitat de Feda durant bona part del mes d'agost i que permet descobrir les instal.lacions hidroelèctriques que hi ha en aquest indret, inclòs el funicular que, l'any 1930, va permetre que els primers operaris arribessin a l'estany i comencessin a treballar en la construcció del dic.

El camí es va presentar en públic ahir al matí. El director de Feda, Albert Moles, va assenyalar que el recorregut "permet posar en valor el patrimoni industrial i arquitectònic de Feda". Aquest patrimoni inclou la casa dels guardes, amb maquinària original; la vagoneta del funicular, que va estar en servei des de l'any 1930 fins al 1999; el dic del llac d'Engolasters, que encara està en funcionament, i els sistemes de captació d'aigua, que permeten portar l'aigua d'Engolasters fins a la central de Feda.

L'excursió es fa a peu i amb l'acompanyament d'uns guies, que són els encarregats d'explicar quins són els elements que es troben al llarg del camí. A més, el recorregut passa per una part del camí dels Matxos, que els operaris de Feda van fer servir per poder construir les preses de Ràmio i l'Illa. En qualsevol cas, es tracta d'un camí planer i la durada total del recorregut és d'una hora i mitja, aproximadament.

Una prova pilot

D'entrada, El camí hidroelèctric d'Engolasters es posa en marxa com a prova pilot durant el mes d'agost, concretament, de l'1 al 22 del mes vinent. Per poder fer la visita guiada, només cal presentar-se a la caseta dels guardes d'Engolasters en una de les hores previstes (9, 11, 15 i 17 hores), per bé que és millor trucar prèviament al Museu de l'Electricitat, per assegurar-se que hi haurà prou places.

La intenció a la llarga, però, és consolidar aquesta visita com a part de l'oferta del museu. El director de Feda va puntualitzar que, si el camí funciona, "s'estudiarà la possibilitat de fer-lo durant tot l'estiu i, fins i tot, es podria arribar a fer tots els caps de setmana". I és que Moles està convençut que el contingut "pot interessar tant als turistes com als mateixos andorrans, que aquí tenen la oportunitat de conèixer part de la història i la realitat industrial del país".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT