PUBLICITAT

L'onada de calor esquitxa Andorra amb pics per sobre dels 34 graus

  • Les temperatures més altes es registraran entre avui i demà al migdia, i hi ha alertes per risc d'incendi elevat
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una dona pren el sol en biquini, al Parc Central d'Andorra la Vella, ahir Foto: TONY LARA

Andorra viurà aquests dies els pics més càlids de temperatures de tot el que portem d'estiu. El motiu, una onada de calor provinent del Sàhara, que porta pols del desert en suspensió. El Principat, segons informa Meteo France, queda al límit d'aquesta onada que afecta plenament tot Catalunya, però pateix les esquitxades de la massa d'aire calent. Ahir les temperatures es van enfilar per sobre dels 30 graus a gran part del país. Per avui s'espera la mateixa situació, possiblement encara més acusada, amb puntes de 33, 34 graus, i fins i tot més enllà, en localitats com Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany o Andorra la Vella.

Tal i com informava ahir la pàgina web de Meteo.ad, l'estació de Sant Julià va superar els 33 graus a les cinc de la tarda, una temperatura cinc graus per sobre les que va registrar l'estació ara farà un any. Les temperatures eren similars a les parròquies baixes i la sensació de xafogor es va allargar fins ben entrat el vespre. Pel que fa a les parròquies més elevades, tot i que evidentment no es va arribar a aquestes xifres, també es feia notar la xafogor, amb termòmetres marcant per sobre els 21 graus, per exemple, a l'estació meteorològica ubicada a Grau Roig. Al Pas de la Casa es va arribar als 20 graus.

A diferència de la resta de Catalunya i de la península, però, a Andorra aquesta situació calorosa gairebé de rècord no es pot considerar onada de calor, ja que durant la nit les temperatures se situen per sota dels 20 graus a tot el país. Només es pot fer servir aquest terme quan durant la nit els termòmetres no marquen més a baix dels 24 graus. En qualsevol cas, la sensació de calor encara s'allargarà fins demà, i no serà a partir de diumenge quan comencin a baixar les temperatures.

RISC «ELEVADÍSSIM» D'INCENDIS / Si a aquesta situació de calor accentuada amb aires provinents del desert, li afegim l'absència d'humitat i la manca de precipitacions importants els darrers dies, el còctel resultant són uns boscos secs i un elevat perill d'incendis forestals. A l'estació de la Comella, per exemple, s'hi han acumulat 53 mm., de precipitació des de principi de juliol, quan l'any passat se'n van registrar 90 durant el mateix període.

Per tot, el mapa que elabora el Cenma alerta del «perill elevadíssim» d'incendis a la parròquia de Sant Julià de Lòria, de perill elevat a la zona del Serrat de la Massana, i finalment de perill moderat a Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i la zona del Serrat a Ordino. Per tot, els Bombers van recordar ahir a la població que està totalment prohibit encendre qualsevol tipus de foc als boscos del país.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT