PUBLICITAT

Llibertat per a l'agent de la xarxa d'Ausàs

  • Era l'únic imputat que encara estava a la presó perquè es va negar a pagar la fiança imposada
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
L'exconsellerJordi Ausàs en una sessió de preguntes al Parlament Foto: JULIO CARBÓ

Julián G. M., el brigada de la Guàrdia Civil implicat suposadament en la trama de contraban de tabac en què va ser detingut l'exconseller de Governació Jordi Ausàs ha abandonat la presó, de manera que ja no queda cap dels acusats a la presó, segons han informat fonts judicials.

Julián G. M., que portava diversos mesos de baixa quan va ser detingut, era l'únic dels nou acusats en aquesta trama, destapada a mitjans de juliol passat, que encara quedava a la presó, després que els altres implicats, entre ells el propi Ausàs, van dipositar la fiança pocs dies després d'entrar a la presó.

En el cas del brigada del Guàrdia Civil Julián G. M., la jutge de la Seu d'Urgell li va imposar la segona fiança més alta, de 140.000 euros –en considerar que equivalia al valor del tabac que havia mogut–, només superada per la de Ausàs, de 145.000.

L'advocat del brigada va recórrer la decisió de la jutge davant l'Audiència de Lleida, que finalment ha donat la raó a l'agent de l'institut armat i ha decretat la seva llibertat sense fiança, de manera que dimarts a la tarda va poder abandonar el centre de Ponent de Lleida .

En un acte, a què ha tingut accés Efe, la secció primera de l'Audiència de Lleida considera «excessivament onerosa i desproporcionada» la fiança imposada a l'agent i decreta la seva llibertat sense fiança, a l'estimar, a diferència del que va sostenir la jutge, que no hi ha ni risc de fuga ni de destrucció de proves.

En concret, la interlocutòria de l'Audiència remarca que tots dos riscos «apareixen una mica desdibuixats», ja que l'acusat no té antecedents i compta amb arrelament social i familiar a la Seu, el que invalida el risc de fuga, i que a més els Mossos ja van intervenir proves inculpatòries, de manera que no aprecia «perill fundat» que pugui destruir proves.

En l'operació policial, que els Mossos van precipitar a mitjans de juliol en comprovar que els membres de la xarxa van descobrir que els estaven vigilant, els agents de la policia catalana van detenir nou persones, entre elles l'exconseller de Governació i exalcalde de la Seu Jordi Ausàs (ERC) i l'agent Julián G. M.

Els detinguts, segons la jutge, integraven una xarxa «professional» que es dedicava de manera «molt activa» al contraban de tabac des d'Andorra, ja que la vigilància policial, les gravacions amb càmera i les escoltes telefòniques a la qual van ser sotmesos així ho va acreditar.

La dona / Dels nou detinguts, la titular del jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell va deixar a dos en llibertat provisional –entre ells a Dolors P. M., l'esposa de l'agent de la Guàrdia Civil–, i va fixar fiances que anaven des dels 23.000 als 145.000 per als altres set arrestats, als quals va imputar un delicte continuat de contraban de tabac i un delicte de pertinença a grup criminal organitzat.

En el cas de Julián G. M., la jutge va apreciar indicis que era una de les persones, igual que Ausàs, que entrava periòdicament i amb certa freqüència a l'aparcament de la Seu d'Urgell que servia a la xarxa de magatzem del tabac de contraban, on descarregava caixes de tabac d'un vehicle.

En la seva declaració davant la jutge, Julián G. M., va reconèixer que feia uns dos mesos que baixava ocasionalment tabac d'Andorra, coincidint amb el naixement del seu nét i amb que la seva filla havia passat a cobrar un salari mínim.

Per la seva banda, l'exconseller Jordi Ausàs, que va poder abandonar la presó dos dies després d'ingressar a la presó al dipositar la fiança, estava acusat també d'entrar amb certa freqüència en un aparcament de la Seu, on apilava diversos cartrons i els carregava en vehicles seus.

Quan els Mossos van registrar el domicili d'Ausàs van trobar tabac emmagatzemat per valor de 14.565 euros, una nota amb un quadre en el qual figurava el preu de diverses marques a Andorra i Espanya, així com el benefici econòmic que es podria treure per la diferència, i 25.875 euros en efectiu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT