PUBLICITAT

Els espanyols paguen el mateix 'roaming' a Andorra que als EUA

  • Abonen prop de deu vegades més que si fossin a un país de la UE i més que els francesos al Principat
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una dona parla per telèfon amb un terminal espanyol Foto: JULIO CARBÓ

Trucar des d'Andorra pot sortir car per als turistes espanyols quan utilitzen els serveis de roaming. Bastant més que el preu que paguen els francesos. I, curiosament, l'usuari que utilitzi un terminal del país veí pagarà el mateix si vol trucar a casa seva des del Principat que si ho fes des dels Estats Units, tal i com informa Orange d'Espanya. Sense importar rés que la distància en un cas es d'uns pocs quilòmetres i en altre les dades han de creuar l'oceà Atlàntic sencer.

Els espanyols han de pagar per cada minut de les trucades que es fan o es reben des d'Andorra amb roaming una tarifa de 1,2 euros el minut, als que s'ha d'afegir 1,5 euros d'establiment de trucada, com exposa Orange.

Uns preus notablement alts si es comparen amb els que paguen als països membres de la Unió Europea, on el preu és de 0,29 euros per trucar i 0,08 per rebre. Amb un cost de connexió de 14 cèntims. Així, per un visitant del país veí telefonar a casa seva surt per prop de deu vegades més que si ho fes des de França o Grècia, per exemple.

Repercussió per als andorrans / Aquests preus no estan imposats unilateralment per la operadora local, Andorra Telecom, sinó que es fixen sempre entre ambdós països. Llavors, el Principat ha de negociar amb cadascun dels estats quina tarifa imposen. Aquesta serà la mateixa tant per els usuaris d'un país com per els de l'altre. Així, els andorrans han de pagar els mateixos preus quan van al país veí.

Seria per això que no són els mateixos preus quan es tracta de França. Els veïns del nord paguen, per exemple amb la companyia Orange, un euro per minut amb un establiment per rebudes de 0,30 euros o un euro en cas que sigui l'usuari el què connecti.

L'operadora local andorrana sempre ha defensat que, per culpa de les petites dimensions del país, té poca força a l'hora de negociar les tarifes amb els altres països, tant les que paguen els clients andorrans quan viatgen a l'estranger, com les que paguen els turistes que visiten Andorra.

Fins i tot, la passada primavera, quan es van acordar els nous preus de roaming a la Unió Europea, que van ser rebaixats des de la Comissió de Telecomunicacions per la via legal, Andorra Telecom va preveure que no eren bones noticies pel Principat. Com que la mesura suposa una disminució dels ingressos dels operadors, la parapública va dir que temia que les europees volguessin compensar-ho amb els ingressos que reben dels països que no formen part de la UE, i que encara fossin «més ferms davant la negativa a reduir el preu del minut» amb els operadors com Andorra Telecom.

D'altra banda, l'auge de les connexions de dades també es paga molt car en roaming amb el veí del sud. Tant per turistes espanyols al Principat com per andorrans a Espanya, només connectar-se suposa un cost de deu euros. Encara que sigui només uns bytes per error i fins a un màxim d'un megabyte.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT