PUBLICITAT

Els rescats en el que portem d'any ja s'assimilen als de tot el 2011

  • La tasca del Grup de Muntanya s'intensifica a l'estiu, per la inexperiència i l'augment d'entrenaments per a curses
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
A l'esquerra, els membres del GRM es preparen per fer una ascensió, en un simulacre de rescat realitzat ahir a Santa Coloma. A la galeria, tres bombers durant l'escalada Foto: TONY LARA

Arriba el bon temps, arriben les vacances, i proliferen les sortides a la muntanya, ja sigui per part d'experts o ja siguin inexperts amb ganes d'entrar en contacte amb la natura. Conseqüència d'aquesta estima per tot allò que envolta les valls andorranes, és també l'augment de persones que acaben resultant ferides, es perden, o que requereixen dels serveis de Bombers per alguna altra causa. El Grup de Recerca de Muntanya (GRM) de Bombers, ha intensificat la seva feina sobretot a partir del juliol. Aquest fet, sumat a que durant l'hivern les xifres de rescats en muntanya també han estat notòries, ha comportat que en el que portem de 2012 ja s'estigui pràcticament a les xifres acumulades durant tot l'any passat.

En total, el GRM ha estat requerit en una seixantena d'ocasions des del gener, quan en tot l'any passat van fer 66 actuacions. Fa dos anys, el 2010, van rebre 44 requeriments, i al 2009 van ser de nou 66. En general, si s'estableix una evolució des del 2005, es pot apreciar una progressió força constant del nombre de rescats.

Els motius principals de l'increment, segons va apuntar ahir el responsable del GRM, Oscar Santos, són, per una part, la proliferació dels telèfons mòbils, que provoca que moltes persones de seguida facin una trucada per una situació que potser fa uns anys haurien solucionat pel seu propi peu. També la crisi, que motiva a la gent a fer activitats a la muntanya, tenint en compte que és un oci econòmic. I finalment, la proliferació de competicions i curses de muntanya que darrerament se celebren al Principat. «Tres o quatre mesos abans, la gent ja comença a fer entrenaments», i alguns d'ells, inexperts i menys preparats del que es pensen, acaben trucant a Bombers perquè no es veuen en condicions de continuar, va explicar Santos.

Per tot, juny, juliol i agost són els mesos amb més rescats. Per a exemplificar-ho, de la seixantena d'actuacions d'aquest 2012, una tercera part es van produir el mes passat, dels quals 19 eren per persones ferides, dos per recerques i un per una persona que va perdre la vida. A l'agost, durant els primers set dies, el GRM ha fet 7 actuacions, més de la meitat de les de tot l'agost del 2011.

A l'estiu, menys professionals / Santos va assegurar que no hi ha un perfil únic de persona rescatada, i que es troben tant amb andorrans com amb turistes. Això sí, a l'hivern, els rescatats acostumen a ser «muntanyencs més experimentats» i amb lesions més importants. Respecte a la temporada hivernal, com més neu, més rescats. Aquest any n'han fet 13, fa un any, 10.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT