PUBLICITAT

Els promotors auguren un 2012 en vendes millor que els anteriors

  • Galobardas assegura que s'ha reactivat el ritme de transaccions motivat, en part, pels canvis en el marc legal
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Tocats, però no enfonsats. El sector immobiliari té motius per a l'optimisme, segons assegura el president de l'Associació de Promotors Immobiliaris d'Andorra (APIA), Jordi Galobardas. Els canvis legals que ha viscut el país els darrers mesos, sumats als que han de venir, a més d'una situació internacional que, malgrat ser decaient, beneficia Andorra, són els aspectes que han propiciat que aquest any el sector «estigui una mica millor», va manifestar Galobardas. El promotor va assegurar que la situació actual de vendes és millor que la d'anys anteriors. Parlem dels anys marcats per la crisi, ja que tot el que sigui abans del 2008 ja és una altra història.

«Hem notat una millora perquè han passat vàries coses, tant a dins com a fora del país», va explicar Galobardas. El president de l'APIA va parlar de canvis favorables com la nova llei de residències passives, la llei d'inversions estrangeres, la recent modificació de la llei del sòl, i «estem també esperant que s'acabi tancant el marc fiscal».

Paradoxalment, també és positiu pel país la situació que es viu a l'exterior. Al ser tan dolenta, s'amplia el nombre de persones foranes que veu Andorra com un refugi. «I no parlo només d'un refugi fiscal, també d'estabilitat social, jurídica, política...»

Aquests elements, permeten que s'estiguin generant «expectatives positives». En resum, «tot i que el ritme de vendes és molt lent, almenys podem dir que tenim un ritme», va afegir Galobardas. I per tant, la situació actual és molt millor que la que pateix Espanya.

Això sí, el grau de positivisme no vol dir ni molt menys que es pugui parlar d'una situació per tirar coets. El promotor va manifestar que en cap cas es pot dir que s'ha sortit de la crisi, i que aquest procés serà molt lent. Però el sector sí que es troba «en un camí de començament i de recuperació, tot i que moderat».

Vendes ‘sí', noves promocions ‘no' / Dins el sector, però, l'optimisme es veu sobretot en tema de vendes d'immobles, i no tant en l'inici de noves promocions immobiliàries, un ram que encara està molt parat, amb poques noves iniciatives sobre la taula. Fins i tot amb projectes a mig acabar, o avançant al ralentí perquè no hi ha capital per a finançar-los. El motiu, va explicar Galobardas, és que ara ja no es ven obra sobre plànol, i per tant el promotor ha de finançar tota l'obra de la seva pròpia butxaca.

A més, el fet que les promocions no es reactivin afecta, de retruc, a constructors, enginyers i arquitectes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT