PUBLICITAT

La banca esquiva les turbulències europees amb una caiguda del 2%

  • A finals d'any, s'espera acabar amb valors similars als del 2011 i continuar amb la internacionalització
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un usuari retira diners d'un caixer del país Foto: TONY LARA

En mig del debilitat escenari financer europeu, la banca andorrana tracta de mantenir la calma en mig de la tempestat. L'any passat, el sector al país va caure un 2% en beneficis fins als 197,7 milions d'euros en comparació amb l'any anterior. Un retrocés que pot tenir un anàlisi en positiu, tenint en compte el panorama als països veïns i especialment a Espanya.

A la banca a Europa, generalment, va primar els aprovisionaments al 2011. Una acció que es va notar als comptes de resultats de pràcticament totes les entitats. També de les andorranes, que van augmentar les provisions o els recursos gestionats.

Per exemple, aquests últims –que mesuren els diners que els clients dipositen a les entitats– van assolir els 30.000 milions, una xifra rècord amb un augment del 14% en relació a l'any anterior.

Aquestes mesures defensives van fer que el gruix del sector bancari hagués de sacrificar els beneficis per preparar-se millor de cara a la crisi. D'aquí en surt la retallada del 2% en beneficis que van suportar els bancs.

Difícil situació a Espanya / A la resta d'Europa també es van aplicar mesures similars, i més especialment a Espanya. La diferència amb el país veí és que a Andorra es va suportar d'una forma molt diferent aquesta posició defensiva. Amb els problemes que va patir l'Estat del sud, els seus bancs van retrocedir un 32%, segons xifres del Banc d'Espanya. Els seus beneficis es van quedar en 10.197 milions.

En alguns casos, s'ha parlat de les possibilitats dels bancs europeus als estats petits en millor posició que el sector a països com Espanya, on la fugida de capitals ja ha assolit 163.000 milions aquest any.

Altra dada positiva del sector andorrà en comparació a la resta d'Europa va estar el manteniment dels ràtings durant aquest any. Si bé 28 bancs espanyols van caure entre un i quatre esglaons el passat primer semestre, a Andorra va ser diferent. I és que totes les entitats locals van passar els exàmens de les agències que tenen contractades –en el cas de Morabanc és Moody's i per a la resta d'entitats, Fitch– per acabar mantenint qualificacions. Morabanc va assegurar el A2, Andbank i Crèdit el A- i BPA el BB+.

De moment, de cara a l'any vinent el sector espera mantenir unes xifres similars a les d'aquest any. Des de BPA van informar que el semestre va acabar com l'any passat i que l'objectiu és acabar en els mateixos resultats. Tot i després de continuar un procés d'expansió que va tenir una fita important la passada setmana amb l'adquisició de la societat de valors de Banco de Valencia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT