PUBLICITAT

El Banc d'Aliments busca un nou local per falta d'espai

  • La seu de Càritas a l'església del Fener es queda petita i es necessita un espai més gran per emmagatzemar aliments
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Voluntaris s'encarreguen de l'emmagatzematge d'aliments al Banc Foto: TONY LARA

Després de dos anys i mig de que es posés en funcionament, Càritas Andorrana es planteja ara la necessitat de buscar un nou emplaçament per al projecte del Banc d'aliments. I és que després de l'èxit amb que es va acollir la iniciativa, el principal motiu és l'important volum d'usuaris setmanals que atén, que només ha fet que anar a l'alça. Per això, l'associació andorrana veu clara la necessitat de disposar d'un espai amb suficient capacitat per poder emmagatzemar els aliments, i de bona accessibilitat per poder fer els lliuraments.

Tot i que durant l'estiu el nombre d'usuaris minva lleugerament, durant aquests dies el Banc d'aliments atén a 51 famílies, que representen un total de 113 persones.

Fins ara ubicada en unes dependències de l'església del Fener d'Andorra la Vella, la seu de Càritas Andorrana, ara el Banc d'Aliments exemplifica el principal repte a curt termini en trobar aquesta nova ubicació que li permeti créixer. La coordinadora general de Càritas, Txiqui Bruna, va explicar que els cal un local que disposi de millor accessibilitat i de més capacitat per poder emmagatzemar i preparar els lots d'aliments per a les famílies, informa l'ANA.

Inici amb deu famílies / El projecte es va posar en marxa del febrer del 2010 atenent a 10 famílies, i des de llavors el nombre d'usuaris ha anat sempre a l'alça, arribant al seu màxim el juny passat, quan la demanda va arribar a les 58 famílies, tot i que durant aquest any s'ha assolit una mitjana de 50 famílies al mes.

L'estiu sempre en té una mica menys d'activitat. Durant els mesos de juliol i sobretot a l'agost, el volum d'usuaris minva lleugerament, tal com passa a gairebé tots els programes socials. Aquest fet s'explica bàsicament perquè algunes famílies busquen recursos alternatius als seus llocs d'origen, deixant els nens amb els avis, o passant uns dies a casa de familiars.

Bruna també destaca que durant aquest mes de juliol ha baixat la demanda respecte al juny perquè alguns usuaris s'han incorporat al mercat laboral.

D'altra banda, la coordinadora general de Càritas va posar de manifest que el Banc d'aliments no podria donar l'atenció necessària al volum d'usuaris setmanals que atén si no fos pels voluntaris i col·laboradors que té. Actualment, disposen de nou voluntaris que realitzen diferents tasques de logística.

«Hi ha una vesant més desconeguda d'aquest projecte i és la imprescindible i necessària presència dels voluntaris», van voler explicar des de Càritas recentment. Segons l'associació, «no només per l'ajuda que suposa en el funcionament de la nostra entitat sinó, especialment, per la humanitat i l'acompanyament envers les persones que acudeixen al banc d'aliments». I per això, Càritas sempre vol animar a tothom a participar en aquestes tasques de voluntariat.

Aquest va ser un projecte que va néixer «per la conseqüència de dues circumstàncies; d'una banda, l'alimentació com una necessitat bàsica de les persones que s'adrecen a Càritas; d'altra, com en la majoria de països occidentals, hi ha més producció i comercialització d'aliments dels necessaris i s'acaben convertint en residus», expliquen des de l'associació benèfica.

El Banc d'Aliments és un projecte d'aprofitament d'aliments i de productes bàsics en favor de les persones més necessitades d'Andorra, segons informa Càritas i del qual es pot beneficiar qualsevol persona que, prèvia valoració dels treballadors socials, es trobi en situació de precarietat i que un ajut en alimentació sigui una resposta adequada per canviar la seva realitat i millorar la seva qualitat de vida.

Quan el banc d'aliments ha passat per moments amb menys usuaris de l'activitat que acostuma a ser habitual, Càritas sempre ha recordat que molta gent ha marxat del país, i que molts d'ells estaven en situacions de necessitat. En altres casos, també molts d'ells han començat a rebre noves ajudes socials establertes pel Govern i així milloraven la seva situació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT