PUBLICITAT

El Ball del Contrapàs amb més participació dels darrers anys

  • Els incidents durant la matinada d'ahir escurcen el concert de Se atormenta una vecina
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un capgròs saluda al nombrós públic, ahir a la plaça del Poble Foto: ÀLEX LARA

El moment més solemne i tradicional de la Festa Major d'Andorra la Vella, el Ball del Contrapàs, va celebrar-se ahir al migdia a la plaça del Poble, amb més participació que mai, aplegant més d'un centenar de balladors. Aquest any l'acte ha estat dedicat al 30è aniversari de l'Esbart Dansaire, ja que ahir feia precisament tres dècades que va ballar per primer cop en aquest indret, en l'acte de la inauguració de la plaça del Poble i de la Casa Comuna, l'any 1982.

Per aquest motiu, abans del ball, els esbarts convidats de Barakaldo i Sant Pol de Mar, i els gegants i nans de la Gresca Gegantera, van ballar en honor a l'Esbart, i la cònsol, Rosa Ferrer, va fer un discurs per elogiar l'entusiasme i el rigor del grup de balladors, animant-los a «continuar alimentant el nostre patrimoni».

Una de les directores de l'Esbart, Maria Àngels Velando, va explicar a l'ANA que amb motiu de l'aniversari també s'ha elaborat una auca que explica la història de l'Esbart, com es va crear, els viatges que han fet per Europa, i les 11 danses que s'han creat al llarg dels anys, a partir d'una tradició, d'un costum o d'una cançó d'Andorra. De fet, Velando va assegurar que això ha permès que, si bé fins ara només es tenia el Contrapàs, «ara la parròquia ja té onze danses més que poden formar part del folklore andorrà».

Ferrer va agrair l'entusiasme i el rigor de ha demostrat l'Esbart al llarg de la seva història, el fet que portin el nom de la parròquia arreu del món, i la seva tasca per preservar el patrimoni cultural. Ferrer va destacar que l'acte que més l'emociona és el ball del Contrapàs, perquè l'Esbart convida a tots els ciutadans a ballar-lo, com un «símbol d'identitat i d'unió del poble».

D'altra banda Ferrer va fer un primer balanç positiu del desenvolupament de la Festa Major d'aquest estiu, destacant l'alta participació i animació a tots els actes, malgrat que dissabte a la nit la pluja fes acte de presència.

UN CONCERT MÉS CURT DEL PREVIST / A més de pluja, durant la matinada de dissabte a diumenge es van produir incidents a l'Envelat del Parc Central, durant els concerts nocturns que apleguen sobretot a públic jove. Durant l'actuació del grup Se atormenta una vecina, i quan un dels seus components va baixar de l'escenari per compartir una cançó amb el públic, s'hauria produït un acte violent que no va agradar a l'artista. Per aquest motiu, i un cop retornat a l'escenari, el grup va decidir acabar abans d'hora al concert, deixant al voltant de 15 cançons per tocar, va informar als assistents.

cursa popular / La Festa Major de la capital segueix avui amb un atapeït programa d'actes. Entre aquests, s'hi troba la tradicional cursa popular. La sortida serà als grans magatzems Pyrénées a les 20.30 hores i els participants seguiran un recorregut que finalitzarà al Comú.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT