PUBLICITAT

La pista de la marca Austin va portar el jutge Vázquez a Andorra

  • La investigació no ha trobat cap irregularitat en la fàbrica andorrana que havia estat controlada
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cartrons de tabac de contraban de la marca Austin Foto: EL PERIÒDIC

Un nom va fer mirar els agents duaners i de la Guàrdia Civil cap a Andorra en la denominada Operació Alga, que ha servit per desmantellar una important xarxa de contraban il·legal de tabac a Galícia, potser de les més importants que operaven en l'actualitat. Va ser només una marca de cigarretes, Austin, que es fabrica a Andorra, concretament en una fàbrica de Sant Julià de Lòria, la que va despertar les sospites dels investigadors cap al petit Principat.

El titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Santiago de Compostel·la, José Antonio Vázquez Tain, es va desplaçar dimecres i dijous a Andorra per prendre declaració a 15 persones en el marc de l'operació contra el contraban de tabac anomenada Operació Alga, actuació que es va saldar amb la imputació a tots ells de delictes de contraban, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.

Dijous es va desplaçar una comissió judicial formada pel jutge del jutjat compostel·là, i funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Galícia i de l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), el frau que podria haver comès s'estima en 10 milions d'euros l'any.

D'aquesta manera, es van completar les actuacions ja efectuades a Espanya els dies 26, 27 i 28 de juliol, quan van ser detingudes 35 persones –23 a Galícia–, i que es van fer arran d'una comissió rogatòria internacional sol·licitada i coordinada pel jutge d'instrucció de Santiago, amb assistència del jutjat d'instrucció número 6 d'Andorra, amb la batlle Azahara Cascales al front, que es la que va autoritzar la comissió rogatòria i la que va vetllar pel complimen del dret processal andorrà.

D'aquesta manera, es dóna per finalitzada aquesta Operació Alga en què es van aprehendre 237.500 paquets de tabac en una desena d'enviaments, que es va dur a terme entre els mesos d'abril i juliol per funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària amb el suport de la OLAF.

Aquestes actuacions es van saldar amb 35 detencions en diferents localitats de Galícia, Catalunya, Andalusia, Astúries i Castella-la Manxa i amb 20 entrades i registres en domicilis i comerços.

Segons van explicar en un comunicat fonts de la investigació, aquesta xarxa comptava amb una àmplia xarxa capil·lar que els permetia la distribució de la mercaderia de contraban per tot el territori nacional.

Les organitzacions ara desactivades aconseguien circular el tabac des d'Andorra a diversos punts de venda distribuïts per tot l'Estat, amb una especial incidència a Galícia. El frau que podria haver comès s'estima en 10 milions d'euros l'any.

Entre els 35 detinguts figuren els caps de les organitzacions de contraban, que dirigien la introducció del tabac a Espanya, la seva distribució i fins i tot la venda en determinats punts, així com diversos actius venedors de tabac de contraban que aprofitaven l'aparença de negocis legals per posar a disposició del consumidor el tabac il·legal.

En aquell moment, l'Agència Tributària va practicar 19 detencions i va intervenir un total de 450.000 paquets de tabac, que haguessin suposat un perjudici per a les arques de l'Estat espanyol d' 1,5 milions d'euros, fet que va deixar desproveït el mercat del tabac de contraban a Galícia , donant lloc a l'entrada en el mateix de la xarxa de contraban des d'Andorra ara desarticulada gràcies a l'Operació Alga.

Pla anual / Totes aquestes actuacions s'emmarquen dins del pla anual de control del frau dissenyat per l'Agència Tributària. Com a resultat d'aquesta activitat decidida per combatre el tràfic il·legal, el 30 de juny l'Agència havia intervingut ja 5,8 milions de paquets de cigarrets, un 27,8% més que el mateix període de l'any anterior.

Però el reton de Vázquez a Galícia no li va resultar del tot satisfactori, ja que no va aconseguir proves del lligam de la fàbrica amb la xarxa de contrabandistes, i el jutge ja dóna per fet que no hi trobarà res d'irregular i medita en declarar com a testimoni al responsable de la fàbrica. És normal, perquè els contrabandistes s'aprovisionen de la mercaderia a través de comerços o intermediaris, però les operacions mai es fan de forma directa amb els fabricants. Hi ha qui també incideix en un suposat afany de protagonisme del jutge espanyol en voler fer el desplaçament a Andorra en comptes de limitar-se a una comissió rogatòria. En alguns cercles Vázquez és conegut com el Garzón de Galícia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT