PUBLICITAT

La liberalització de l'energia es farà amb societats 100% privades

  • AESE ja té el capital suficient per a tirar endavant les minicentrals hidràuliques
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una reunió del F`rum Energia i Futur, amb Grau a la dreta Foto: SFG

tal i com va informar el ministre d'Economia i Finances, Jordi Cinca, durant la presentació del Llibre blanc de l'energia fa dues setmanes, el Govern ha posat fil a l'agulla a la liberalització energètica, la qual permetrà a empreses produir energia i alliberar així el monopoli de FEDA. L'Executiu vol entrar a tràmit parlamentari aquesta llei durant el primer trimestre de l'any vinent. Un dels acords als que s'ha arribat entre tots els implicats del sector és que les empreses que s'adhereixin a aquesta obertura hauran de fer-ho a través de societats amb capital 100% privat.

És a dir, seran les societats les que faran la inversió i posaran en marxa els projectes, per retribuir posteriorment al Comú o al Govern, a través d'algun tipus de cànon o de retribució.

EL PAPER D'AESE / L'Associació d'Entitats del Sector Energètic (AESE), serà segur dels primers beneficiats d'aquesta liberalització de l'energia, a partir del seu projecte de construcció de sis centrals hidràuliques. Les negociacions per concretar la llei s'acabaran de tancar aquest setembre, i la pròpia AESE en serà partícip. El seu portaveu, Joan Carles Grau, va explicar que s'està treballant en la manera com es gestionaran les societats i la seva estabilitat jurídica. El fet que les societats siguin 100% privades és vist amb bons ulls de l'associació. De fet ho venia defensant des de sempre.

Grau va informar que, tenint en compte que la llei ja té data, el seu projecte avança a bon ritme i cara el mes vinent es podran començar a posar els fonaments de la primera fase, la qual no requereix dels canvis normatius ja que es tractaria de minicentrals hidràuliques que no superarien el màxim de producció actualment permesa: 500 KW de potència. En qualsevol cas, el portaveu d'AESE va assegurar que ja han reunit el capital privat suficient per iniciar aquesta primera fase, que implica construir minicentrals a Aubinyà, Arcalís i Arinsal. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT