PUBLICITAT

Setè mes de caiguda en un 2012 negre per al sector de l'automòbil

  • Al juliol les vendes van disminuir un 30% i l'AIVA alerta de l'augment d'acomiadaments i reestructuracions
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un jove mira un vehicle exposat a la Fira de l'Automòbil, celebrada el passat mes de juny Foto: ÀLEX LARA

Un dels sectors que sens dubte millor reflexa la delicada situació econòmica que pateix el país i els seus ciutadans és el de l'automòbil. I si s'ha d'analitzar l'estat actual partir d'aquest, no hi ha indicis de remuntada. Així ho demostren les dades de matriculacions de vehicles dels primers set mesos de l'any, que es van fer públiques ahir. El juliol, seguint la tònica dels mesos anteriors del que portem de 2012, ha sigut molt negatiu pel que fa a vendes de vehicles. En total se n'han venut 170 –dins dels quals s'hi inclouen turismes, camionetes, motos i ciclomotors– 14 menys que l'any passat. Si només tenim en compte els turismes, que configuren la gran majoria de les vendes de vehicles, la caiguda respecte a fa un any és de vora el 30%.

Estem davant un any negre que no ajuda a millorar un sector que fa anys que arrossega pèrdues. Tots els mesos estan presentant tendències negatives respecte al 2011, que tampoc va ser per tirar coets. El millor mes va ser el març, amb 152 vendes en el cas dels turismes, tot i que lluny de les 177 de l'any passat. El pitjor, el maig, on les matriculacions d'aquesta tipologia de vehicles no van superar el centenar, convertint-se en el pitjor mes des que es comptabilitzen les matriculacions al Departament d'Estadística.

En total s'han efectuat 1.187 vendes de vehicles en el que portem d'any, dels quals 858 són turismes, set són ciclomotors, 252 són motos i 70 són furgonetes i camionetes. La marca preferida per la població del país és l'alemanya BMW, seguida de Land Rover, que presenta un dels pocs comportaments positius de tota la comparativa. En el que portem d'any ja se n'han venut 63, quan en tot el 2011 el registre va ser de 40. Dins les motos, la gran predominant és la casa japonesa Honda. Una de cada cinc motos que es matriculen són d'aquest model.

Acomiadaments / La situació és delicada i el sector no veu, de moment, la llum al final del túnel. La presidenta de l'AIVA, Maite Mas, va exposar ahir que cada mes estan patint pèrdues i que la cosa seguirà igual sempre i quan la situació de l'entorn i la conjuntura econòmica no millori. «Si les empreses tanquen i hi ha acomiadaments, la gent no es pot aventurar a fer una inversió important per a un vehicle», va exposar la presidenta de l'AIVA. L'associació tampoc confia que el Govern pugui llançar els propers mesos algun tipus de mesura per reincentivar el sector, tenint en compte que l'Executiu, «no està per ajudes».

Segons va assegurar Mas, la situació és dolenta a tots els segments de vehicles i models «en alguns més accentuat que a d'altres». Actualment no s'estan tancant concessionaris, tot i que des de l'AIVA preocupa l'increment dels «acomiadaments i la reestructuració d'horaris», que obliga als treballadors a fer menys hores i per tant, a cobrar menys.

Com a consol per a Andorra queda veure la situació dels països veïns, que no està molt millor. A Espanya, per exemple, acumulen 25 mesos seguits de pèrdues.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT