PUBLICITAT

El 13è Festival d'orgue aposta pel 'contrast d'estils''

  • Aquest any s'han organitzat cinc concerts a l'agost i dos a la tardor-hivern a les esglésies d'Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana, que oferiran un recorregut per la música alemanya, francesa i italiana, des del cant gregorià del segle XVI fins a la música més actual.
    01082012_orgues2
    L'arxiprest de les Valls d'Andorra, Ramon Sàrries, la directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros, i el director del Festival, Ignacio Ribas, han presentat el certamen aquest dimecres. Foto: ANA/ Marta Tort
    El 13è Festival internacional d'orgue del Principat d'Andorra, organitzat per l'Arxiprestat d'Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, ofereix enguany un programa amb set concerts amb un gran 'contrast d'estils', tal com ha indicat el seu director, Ignacio Ribas, i inicia una aposta per promocionar a cada edició un jove artista, que aquest any serà Aaron Ribas. Enguany, s'han organitzat cinc concerts a l'agost i dos a la tardor-hivern a les eslgésies d'Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana, que oferiran un recorregut per la música alemanya, francesa i italiana, des del cant gregorià del segle XVI fins a la música més actual. Els artistes continuen sent de renom internacional, malgrat que el pressupost s'ha reduït fins a 20.000 euros, hi destaquen l'alemany Dominik Susteck i l'italià Giampaolo di Rosa. Els organitzadors també han expressat la voluntat de promoure, de cara a pròximes edicions, concerts d'orgue en altres esglésies que encara no disposin d'aquest instrument, com a Sant Julià de Lòria o Encamp, per tal que valorin la idea de dotar-se'n d'un.
    El XIII Festival internacional d'orgue destaca enguany per la seva varietat d'estils, que van des de les peces més clàssiques del barroc i del cant gregorià, a les músiques més radicals i les improvisacions. El director artístic, Ignacio Ribas, ha indicat que enguany el pressupost ha estat de 20.000 euros, a diferència d'anys enrere, quan s'havia arribat fins i tot a doblar la xifra. Tot i això, ha assegurat que la qualitat dels artistes s'ha pogut garantir. D'altra banda, Ribas ha lamentat que les subvencions públiques no es resolguin fins al mes de juny, i que per tant no puguin iniciar la programació per Setmana Santa tal com s'havia intentat l'any passat.

    Com a novetats del Festival, destaca l'inici de la voluntat de promocionar els joves intèrprets, com és el cas enguany d'Aaron Ribas i del Quartet Cererols; així com la instal·lació d'un combinador electrònic per ordinador a l'orgue de Sant Esteve, per facilitar els canvis de registre i programar-los amb antelació.

    D'altra banda, mossèn Ramon Sàrries ha indicat que els concerts són gratuïts però en alguns faran col·lectes solidàries per atendre les necessitats de la població, i per aquest motiu els diners es destinaran a institucions del país com Càritas andorrana i l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. 

    Els organitzadors del Festival han expressat la seva voluntat de poder ampliar els escenaris del certamen en d'altres esglésies o fins i tot a l'Auditori Nacional, i per això no descarten que en futures edicions es puguin dur a terme concerts en d'altres parròquies amb un orgue portat de fora. D'aquesta manera, s'espera que pugui repetir-se el cas de la Massana, on després de viure l'experiència, es va assolir l'adquisició d'un orgue per a l'església.

    El Festival s'iniciarà dimecres vinent, 8 d'agost, a l'església de Sant Pere Màrtir d'Escaldes-Engordany, amb un concert de les germanes Romiti, que faran un recorregut pels compositors italians del barroc. El dissabte 11 d'agost serà el torn de l'organista Miguel Ángel García, a l'església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana, que oferirà un repertori 'molt original', donant a conèixer l'obra dels fills de Bach. 

    L'aposta per l'artista jove tindrà lloc el 13 d'agost a l'església de Sant Esteve de la capital, i anirà a càrrec d'Aaron Ribas, fill del director artístic del Festival, amb un programa basat en obres de gran virtuosisme alemanyes i franceses.

    Un dels plats forts del festival serà el concert del 15 d'agost a Andorra la Vella, amb l'organista alemany Dominik Susteck, que interpretarà la seva pròpia música, que tal com ha definit Ignacio Ribas, té un estil 'molt radical i molt contemporani', sense referències amb el passat, i amb molta improvisació. 

    El cinquè concert, i últim de l'estiu, que tindrà lloc el 18 d'agost a Andorra la Vella, és un altre dels plats forts a càrrec de l'italià Giampaolo di Rosa, que oferirà un programa íntegrament dedicat a la improvisació, que iniciarà a partir de temes del folklore andorrà i de les peticions del públic. 

    El 24 de novembre, a la Massana, serà el torn de Luc Antonini i el Quartet Cererols de cant gregorià, que obriran un cicle d'obres mestres del classicisme francès. Finalment, el Festival es clourà amb el tradicional concert de Sant Esteve el 29 de desembre a Andorra la Vella, amb l'organista aragonesa Saskia Roures, amb un concert d'orgue festiu.

    Comenta aquest article

    PUBLICITAT
    PUBLICITAT