PUBLICITAT

Set anys i mig de treballs, una tragèdia

  • La primera adjudicació va ser un 7 de desembre de 2004, amb la previsió d'obertura al trànsit pel 2010 H El tràgic accident i un segon esfondrament van allargar-ne les dates
C. G.
LA MASSANA / ENCAMP

Periodic
L'esfondrament de la plataforma, el novembre del 2009 Foto: ONA MORANTE

El túnel de les Dos Valires va permetre ahir per primera vegada el pas de vehicles, però ja acumula una llarga cronologia d'esdeveniments en la seva història. El més significatiu, o almenys el més recordat de tots, és l'esfondrament de la plataforma de la boca oest, que va causar la mort de set treballadors el 7 de novembre del 2009.

Són durs els records d'aquella freda jornada de dissabte, molt llarga per als bombers que van lluitar per recuperar totes les persones que havien quedat atrapades entre les runes. La tragèdia va tornar amb insistència a la ment de tots pocs mesos després, concretament el 29 de maig de l'any següent. La plataforma tornava a cedir, vora un metre i mig. En aquest cas, però, va ser de nit i ningú hi treballava. No es van haver de lamentar víctimes.

Aquests esdeveniments van allargar encara més els terminis de finalització de l'obra, que en un inici s'havien previst pel mateix 2010. La boca oest es va aturar uns mesos i van entrar en joc litigis judicials per aclarir responsabilitats de la tragèdia, els quals van enfrontar l'UTE, la direcció facultativa i l'empresa que va calcular la plataforma. Van ser processades fins a 13 persones.

Els implicats eren els adjudicataris de la Fase 2 de l'obra, que va començar al gener del 2009 i no va acabar fins el passat mes de març.

Abans havia quedat enllestida la Fase 1, corresponent a l'obra civil del túnel i el dipòsit dels materials d'excavació. Hem d'anar lluny en el temps per a trobar-ne el seu inici: va ser al març del 2005, quatre mesos després que s'adjudiqués l'obra –desembre del 2004.

El túnel de les Dos Valires ha tingut dues fases més. La 3, corresponen als accessos de la boca est, «la que menys dificultats ha presentat» segons va assegurar ahir Serra. Va iniciar-se el juliol del 2009 i va acabar a final de l'any passat. I per acabar, la Fase 4, referent a les instal·lacions. Els treballs es van iniciar el març del 2011 i han finalitzat aquest mes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT