PUBLICITAT

La família de Celestina Calva Rossell dóna al Comú dos llibres de la Confraria de Paraires i Teixidors de Sant Pere Màrtir i Sant Ivó

  • Els llibres contenen anotacions que van des del segle XVII fins a principis del segle XX
31072012_llibre escaldes1
La família ha donat els dos llibres al Comú d'Escaldes-Engordany. Foto: Comú Escaldes-Engordany
El passat mes de juny, els advocats apoderats dels hereus de Celestina Calva Rossell, de Cal Jepet d’Escaldes-Engordany, van fer donació al Comú escaldenc de dos llibres de la Confraria de Paraires i Teixidors de Sant Pere Màrtir i Sant Ivó. Els llibres contenen anotacions que van des del segle XVII fins a principis del segle XX. Tal com recorden des del Comú, l’existència d’aigües termals a la parròquia, necessària per rentar i tenyir la llana, va significar l’aparició i la concentració d’una rudimentària indústria de draps de llana. El desenvolupament d’aquesta manufactura tèxtil va culminar l’any 1604 amb la constitució de la Confraria de Paraires i Teixidors de Sant Pere Màrtir i Sant Ivó (l’església d’Escaldes en l’actualitat es troba sota l’advocació de Sant Pere Màrtir).
El primer dels llibres, que es conservaran a l’Arxiu Històric d’Escaldes-Engordany, està enquadernat amb un tros de pergamí verge i un segon pergamí. El llibre conté els comptes censals i altres drets, rebuts de les pensions dels censals cobrades, comptes de la Confraria dels Paraires, actes dels consells de la Confraria, altes i baixes dels confrares, autoritzacions d’exercir, arrendaments de terres i costumaris, és a dir, drets i obligacions periòdiques sobre estipendis, beneficis, etc.

El segon llibre, més modern, enquadernat en pergamí nou, conté un transsumpte fet el 27 d’abril del 1769 pel notari Tomas Palmitjavila de les ordinacions i disposicions contingudes en el llibre. A l’interior de la contracoberta s’hi van trobar també papers que contenen comptes de la Iclseia de St. Pere Martir dels anys 1904, 1905 i 1906.

Tot fa pensar que Josep Calva va ser el darrer administrador de la Confraria i, per aquest motiu, es van guardar els llibres a Cal Jepet

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT