PUBLICITAT

El 25% de la producció de tabac ha quedat malmesa per la tempesta

  • Els pagesos fan les corresponents declaracions de sinistre per a les més de 500.000 plantes afectades
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Plantes de tabac, malmeses per la calamarsada de divendres, a Encamp Foto: TONY LARA

Els pagesos van començar, ahir, a presentar les declaracions de sinistre davant el Govern perquè se'ls avaluïn els danys causats per la tempesta de divendres passat al vespre als seus conreus. Encara no ho han fet tots, però ahir ja es van presentar «un centenar llarg» de declaracions de sinistre, segons va explicar el president de l'Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), Xavier Coma. Per aquestes, s'han conegut afectacions «fortes» a més de 500.000 plantes de tabac, el que és un 25% de tot el conreu del país.

La tempesta que va afectar el país divendres al vespre va ser intensa, i la calamarsa que l'acompanyava va causar diversos danys, sobretot a nivell de conreus. Especialment va afectar la parròquia de Canillo, la Vall d'Ordino i la part alta de la parròquia de la Massana, és a dir, a Pal, Arinsal i Erts. En aquestes zones, la pedra va malmetre les plantacions de tabac, però també d'altres conreus, com el de trumfes, i les plantes aromàtiques més sensibles, sense oblidar els horts, tant d'agricultors com de particulars. D'aquests conreus no es disposa de dades sobre l'afectació de la calamarsada, però sí del mal que va fer al tabac. Coma va apuntar que el «centenar llarg» de declaracions de sinistre van permetre quantificar les plantes perjudicades: més de 500.000 presentaven afectacions fortes, i d'aquestes, 350.000 eren «molt fortes».

Aquestes xifres representen el 25% de la producció total del tabac del país, i, evidentment, no conviden a l'optimisme del sector, tal i com reconeixia el president de l'APRA. I més si es té en compte que al llarg del matí d'avui encara hi haurà pagesos que presentaran les respectives declaracions de sinistre. «La sorpresa serà significativa», va advertir Coma en aquest punt. Però avui encara no es coneixerà l'abast de la pedregada. Per poder avaluar i quantificar els danys caldrà esperar la visita dels pèrits, que serà abans del proper 15 d'agost, segons va informar el president de Pagesos i Ramaders. Seran aquests els que determinaran què es pot recuperar i què cal donar per perdut. Coma va explicar que malgrat hi hagi plantes amb «afectacions molt fortes», cada camp és món i «el procés de la planta pot ser diferent», doncs n'hi havia que estaven a punt de florir, d'altres que ja ho havien fet, i fins i tot algunes ja s'havien escapçat.

ALTRES AFECTACIONS / Coma va remarcar que la tempesta també havia malmès plantacions de trumfes i algunes plantes aromàtiques. Tot i que no es disposa de dades, el president de l'APRA va assegurar que l'afectació, pel que fa a les trumfes, era «també important», i «Déu n'hi do» el mal que han patit. Així mateix, va afirmar que els cultius de plantes aromàtiques també s'havien malmès, especialment les varietats més sensibles.

Val a recordar que més enllà de les afectacions als cultius, la tempesta, com alguns «no recordaven haver vist», també va causar desperfectes a mobiliari urbà. Aquest va ser el cas de Canillo, on el cònsol major, Josep Mandicó, va indicar que la pedregada havia trencat un parell de fanals. Així mateix, a la Massana es van produir petits despreniments de terres a la carretera que puja cap a l'estació de Pal, que els operaris es van encarregar de netejar i evitar que la circulació de vehicles es veiés afectada, tal i com va informar el cònsol major, David Baró.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT