PUBLICITAT

En sis mesos el BOPA publica la liquidació de 119 societats

  • El ministre d'Economia, Jordi Alcobé, atribueix part dels tancaments a les obligacions fiscals societàries
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns usuaris fan gestions al taulell de Tràmits de l'edifici Administratiu. Foto: TONY LARA

Del 4 de gener al 5 de juliol passats, el Butlletí del Principat d'Andorra (BOPA) publicava 119 societats en procés de liquidació que s'afegeixen a les 170 liquidades l'any passat, un dels pitjors anys des que la crisi econòmica va començar a assetjar el país, el 2008. Però, si el nombre de societats en liquidació durant els primers sis mesos de l'any es manté, l'exercici es tancarà amb un increment del 140% i vora 240 societats donades de baixa. El ministre d'Economia, Jordi Alcobé, va reconèixer ahir que la crisi hi és i per a molt, però va assenyalar que «és cert que hi ha societats que estaven apagades, sense activitat, i que ara amb el nou ordre fiscal, havent de presentar els comptes, moltes opten per estingir-se». I va recordar que «les societats que no tenen activitat també han de presentar els comptes». Alcobé també va treure ferro a l'estadística argumentant que com que «el procés és llarg» la decisió de tancar una societat «pot haver estat presa mesos abans de publicar-se al BOPA». I va afegir «és més fàcil constituir una societat que liquidar-la perquè cal avisar els creditors, si n'hi ha, per això es fa publica la liquidació».

Sigui com sigui, entre els liquidadors figuren molts empresaris i empresàries coneguts i societats també molt conegudes en sectors tan diversos com la consultoria, el turisme i els viatges, la immobiliària, la construcció i empreses relacionades, la restauració, la importació i distribució de begudes i alimentació, les noves tecnologies i l'edició. Però també hi figuren, sobretot en l'exercici passat, societats de les quals el nom més estrambòtic en fa més difícil endevinar l'objecte social, un detall que el BOPA no publica a l'hora d'anunciar-ne la liquidació.

En el primer semestre de l'any tornen a dissoldre's prop de 20 societats dedicades a la immobiliària i 20 més dedicades al món de la construcció. Climatitzadors, calefactors, electricistes, ascensoristes, vidriers i serrallers són víctimes de la poca activitat no només en el sector de la construcció sinó també per l'enorme quantitat de pisos buits. El parc immobiliari pateix l'abandó de residents i turistes, i també desapareixen algunes societats dedicades al lloguer d'apartaments turístics.

Però una lectura més detinguda permet constatar que la crisi no estalvia ningú, els sectors d'activitat més prometedors com el de les noves tecnologies, tampoc no hi escapen. Així algunes start-up, que s'havien presentat al premi Innovadors de l'ADI, també pleguen veles. Societats dedicades a la medecina, a la cosmètica, al tèxtil i a la indústria artesana, com ara la més famosa de les fàbriques de magdalenes d'Andora, que en altre temps va arribar a exportar el producte cap a la Unió Europea. Societats de mudances i transports, i de venda de vehicles i accessoris, fins i tot els de moto.

El degoteig de societats en liquidació també s'adiu amb les últimes estadístiques d'importacions. Els grups d'alimentació (–3,35%), farmàcia i perfumeria (–13,3%), i vestit i calçat (–5,4%) representen el 37,3% de les importacions totals i com als mesos precedents, el juny passat continuaven registrant variacions anuals negatives. De la mateixa manera, el grup begudes i tabac (–0,5%) també baixava lleugerament però el que és pitjor, els grups de construcció (–17,5%) i d'electrònica (–8,3%) continuaven en la tendència baixista que s'observa des de fa tres anys. El grup del transport també cau un significatiu 21,8%, en relació a l'any passat, segons va informar el departament d'Estadística.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT