PUBLICITAT

El Camí Hidroelèctric d'Engolasters mostrarà el patrimoni de Feda

  • La iniciativa que té com a objectiu mostrar el patrimoni industrial i arquitectònic de la central
  • Durant tres setmanes d'agost es faran quatre visites guiades al dia
feda28072010
El director general de FEDA, Albert Moles, durant la visita d'aquest dimecres al matí al dic d'Engolasters.. Foto: ANA / MARTA SAURA
Feda ha presentat aquest dimecres al matí el Camí Hidroelèctric d'Engolasters. Es tracta d'una iniciativa que té com a objectiu donar a conèixer el patrimoni industrial i arquitectònic de la central, segons ha explicat el director general de FEDA, Albert Moles, que ha afegit que aquesta ruta ha de servir per complementar el Museu de l'Electricitat. Durant tres setmanes d'agost es faran quatre visites guiades al dia i es podrà visitar la caseta d'obres i la de màquines, el dic d'Engolasters per dintre i fer una ruta pel camí del canal de Ràmio.

De l'1 al 22 d'agost s'iniciaran quatre visites guiades al dia pel Camí Hidroelèctric d'Engolasters. Es tracta d'una prova pilot que pretén mostrar als visitants el patrimoni industrial i arquitectònic de Feda, tal com ha explicat el director general de la parapública, que ha afegit que aquesta ruta guiada també té com a objectiu "aportar un complement al Museu de l'Electricitat", creat al 2009.


A més de donar a conèixer la història de l'energia hidroelèctrica a Andorra, durant el recorregut també s'explica com es van anar construint els diferents elements arquitectònics, integrant-los en la natura, i tenint en compte les dificultats que hi va haver a l'època per tirar endavant l'energia hidràulica al país, tenint en compte la manca de mitjans i de transports. De fet, la intenció és deixar clar que "la part industrial no està enfadada amb el turisme o amb la part natural i patrimonial", tal com ha manifestat Moles.


Durant el recorregut pel Camí Hidroelèctric d'Engolasters es mostrarà tota la maquinaria originària del funicular amb el carrilet i els motors i els cables que són originals "de l'any 1930", segons Moles. També es podrà visitar el dic per dintre, s'explicarà el funcionament del pou de vàlvules i de la captació d'aigua des d'Engolasters fins a la central. Finalment s'iniciarà un recorregut pel camí dels matxos que es el camí que es va fer servir per construir la presa de Ràmio i la presa de l'Illa.


Moles ha avançat que hi ha la intenció de poder consolidar les visites guiades pel Camí Hidroelèctric d'Engolasters al llarg del temps, "com a mínim primer a nivell d'estiu i després potser els caps de setmana".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT