PUBLICITAT

Impulsor de la neu a Arinsal

  • Valent i admirat, qui va promoure la creació del domini massanenc va traspassar dilluns als 75 anys
  • La seva perspectiva del negoci va ajudar a dinamitzar l'economia del país
IRENE CASASAYAS
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Homenatge Serra en el 25è aniversari de l'ECAP. Foto: ECAP

En ocasions, hem hagut d'admetre que entre nosaltres hi ha persones de les quals sempre s'ha dit que tenen ments privilegiades. Les que són d'elogi són les que tenen la vitalitat d'aventurar-se en negocis a priori plens d'interrogants. Josep Serra tenia perspectiva de futur. El negoci de la neu al poble va arrencar gràcies al seu atreviment i a la seva visió. Corria l'any 1973 quan va fundar l'estació d'esquí d'Arinsal, la primera de les valls del nord.

Els seus inicis no van ser pas tímids. Va començar amb un telecadira de dues places, quatre telesquís, un restaurant, una escola d'esquí i un centre de primers auxilis. Més endavant, entre els anys 1977 i 1982 es van incorporar cinc telesquís i un telecadira més. I no va ser fins al 1986 quan va instal.lar els primers canons de neu artificial. Set anys més tard, Serra va vendre el camp de neu al Comú de la Massana per 1.300 milions de pessetes. Els cònsols d'aleshores eren Josep Montané i Joan Gabriel.

Aquest últim va tenir ahir unes paraules en recordatori al desaparegut dilluns passat. Serra va perdre la vida als 75 anys, dies després d'una delicada operació. No va superar el postoperatori.

Gabriel el va descriure com a "enamorat i apassionat de la neu" i una persona que juntament amb Francesc Viladomat i Josep Farré van ser "impulsors del negoci motor de la nostra economia".

De la seva part, l'actual cònsol massanenc, Josep Maria Camp, va lamentar amb tristesa la seva pèrdua i va defensar la idea de retre homenatge al promotor de l'estació d'Arinsal amb "el nom d'un carrer o alguna mena de dedicatòria", va assenyalar. El mandatari va recordar els temps en què treballava al domini i es va referir a Serra com una figura a qui "admirava i respectava". I és que com a persona emprenedora va aportar "un canvi radical no solament a la vila d'Arinsal sinó també arreu del país", en un poble que fins al moment vivia de la ramaderia i l'agricultura.

Abans d'embrancar-se en el negoci de la neu, tenia una empresa d'obres públiques i estava fent els primers treballs de la planta embotelladora d'Aigües d'Arinsal. En aquell moment va sorgir un concurs per a la concessió de les muntanyes. L'altre concursant va tenir dificultats per fer el pagament i el va substituir. Sempre va defensar que una estació és com un parc d'atraccions, en el qual no solament es poden considerar la neu i l'esquí.

Josep Serra també va jugar un paper significatiu en la fundació d'Ski Andorra l'any 2001. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT