PUBLICITAT

La calamarsa malmet bona part de la collita de les parròquies altes

  • Els pagesos lamenten que hi ha plantes de les quals «gairebé només n'ha quedat el tronc»
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Fulles de tabac foradades per la pedregada de divendres, ahir a Encamp. Foto: TONY LARA

La tempesta que va descarregar divendres al vespre, i que venia acompanyada de calamarsa, va malmetre bona part de la collita de tabac, sobretot a les parròquies altes. Agricultors de la parròquia de Canillo es mostraven ahir desesperançats i apuntaven que després del peritatge, que es preveu que es faci al llarg de la setmana vinent, ho hauran de llençar tot. A Ordino, algun pagès s'atrevia a quantificar la destrossa al 80% de la collita i assegurava que «tabac de qualitat no en tindrem». A la Massana també els va afectar i «ha quedat gairebé només el tronc». Per contra a Sant Julià de Lòria no se'ls han malmès les plantacions. Els danys, però, no es van limitar a la collita.

La pedregada va ser intensa. El president de l'associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, Xavier Coma, va assegurar que va tenir una «forta afectació» a totes les collites, sobretot, als camps de les parròquies altes. Així va explicar que els cultius més malmesos havien estat els de Canillo, Ordino, Encamp i part de la Massana, on la tempesta va ser molt virulenta. Tant és així que a Plans, a Canillo, a primera hora de la tarda d'ahir encara hi quedaven restes i un dels pagesos assegurava no recordar cap pedregada com la de divendres.

Malgrat que encara no es disposa de les dades exactes dels danys causats per la tempesta de pedra, alguns agricultors sí que van començar a fer neteja i confirmaven el desastre. Serà demà quan els pagesos facin la declaració de l'afectació de les seves collites i a partir d'aquesta data els pèrits visitaran els conreus afectats per quantificar i valorar els danys.

Ricard Riba, que té una parcel·la a Plans, per sobre de Ransol, assegurava que per aquella zona havia quedat «tot destrossat, per tirar-ho tot». En el seu cas, es va passar tot el matí netejant el tros i va explicar que les pèrdues econòmiques serien importants «de molt més de la meitat». De tota manera, en el seu cas, aquesta pèrdua no és el més important –val a dir que l'assegurança solidària que tenen amb l'Associació de Pagesos i Ramaders els compensarà d'alguna manera. Per a Riba, el que li «sap més greu» és «no veure el fruit final» després d'haver-hi dedicat temps i posat «il·lusió».

A la Cortinada, Òscar Coma assegurava ahir que de «collita de tabac de qualitat no en tindrem». En el seu cas, tenien el tabac a punt per escapçar i la pedra va malmetre les fulles. «Estava florint i al màxim d'alçada. No crec que es recuperi», lamentava. Similarment es pronunciava Toni Armengol, que té una parcel·la cultivada amb tabac a Erts. «Ha quedat gairebé només el tronc», es queixava Armengol, que afegia que això de la pagesia és «molta feina i depèn del de dalt», fent referència a les hores dedicades perquè una tempesta, que no es pot controlar, ho malmeti.

A la parròquia de Sant Julià de Lòria, la pedregada no hi va arribar. Fernando Pelegrina, que té diverses plantacions per la parròquia, va fer la ronda ahir al matí i va confirmar que la seva collita «s'ha salvat». A Sant Julià, doncs, la collita «és boníssima», de moment. És el punt positiu dins la desgràcia, doncs aquesta parròquia té aproximadament el 33% del tabac del país i confia poder fer la collita d'aquí una vintena de dies, ja que ahir van començar a tallar les flors.

FANALS TRENCATS I DESPRENIMENTS / La calamarsada va causar d'altres desperfectes, més enllà dels agrícoles. Així, a Canillo es van fer malbé dues faroles, segons va explicar el cònsol major, Josep Mandicó, a part de tot l'enjardinament i l'ornamentació floral. A la Massana, els danys es van concentrar entre Erts i cap a Pal. En aquesta carretera hi va haver alguns despreniments de terra, va informar el cònsol major, David Baró.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT