PUBLICITAT

La Policia nega que el contraban andorrà sigui de tabac d'imitació

  • Taín decreta presó amb fiança de 10.000 a 100.000 euros per a 23 inculpats que paguen al moment
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El tabac de procedència andorrana decomissat dijous passat en una actuació conjunta a Galícia i Catalunya. Foto: AGÈNCIA TRIBUTÀRIA

La Policia nega que en el tabac de contraban procedent d'Andorra hi pugui haver marques falsificades i cigarretes fabricades en altres països on el control sanitari és inexistent. I és que el primer cop assestat contra la xarxa de Manuel Gulías, a començament d'any, va revelar que la connexió gallega introduïa il·legalment a Espanya, tant el producte genuí fabricat a Andorra i a la UE com tabac d'imitació. Principalment, cigarretes fabricades a Corea que contenien substàncies i additius perillosos per a la salut, sota el nom de marques conegudes. La Policia també confirma que 15 persones andorranes estan implicades en l'afer, però que de moment no s'ha fet cap detenció, tot i que aquesta setmana es va intervenir una fàbrica de tabac al Principat.

Amb tot, és possible que la jutge instructora del cas a Andorra, la batlle Azahar Cascales, els convidi a declarar els propers dies, perquè el titular del jutjat número 2 de Santiago de Compostel·la, José Antonio Vázquez Taín, instructor de la investigació coneguda com a Operació Alga, va enviar ahir les rogatòries escaients a la vegada que va sol·licitar l'embargament preventiu dels comptes bancaris i dels béns dels inculpats. Taín que va decretar presó amb fiança, de 10.000 a 100.000 euros per a les 23 persones arrestades a Galícia, continuarà prenent declaració als 12 inculpats restants, dels quals vuit van ser detinguts a Catalunya, dos a Andalúsia, un a Astúries i l'últim a Castella La Manxa. Entre els detinguts, hi ha dos residents a Andorra i també hi figuren els venedors «que aprofiten l'aparença dels negocis legals per facilitar la mercaderia al consumidor» segons l'Agència Tributària. La investigació de Taín arrenca a començament d'any, quan Vigilància Duanera, amb la col·laboració de l'Oficina de lluita contra el frau de la Comissió Europea, va intervenir dos contenidors a Madrid amb 450.000 paquets de tabac que havien entrat per Màlaga, procedents de les Canàries i Dubai. La mercaderia de Canàries era tabac genuí, mentre que la que venia de Dubai era producte d'imitació, fabricat a Corea.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT