PUBLICITAT

La Policia participa en l'enderroc d'una gran xarxa internacional

  • El delegat del Govern a Galícia, Samuel Juárez, destaca la intervenció d'una fàbrica a Andorra
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El material comissat, ahir, pels efectius de vigilància duanera de Galícia. Foto: AGÈNCIA TRIBUTÀRIA

L'operació Alga va cloure ahir amb la detenció de 35 persones, el decomís de 237.500 paquets de tabac provinents d'Andorra, en 10 intervencions des de l'1 d'abril fins ahir, segons va informar l'Agència Tributària espanyola en un comunicat. L'operació també inclou la intervenció d'una fàbrica a Andorra, va afirmar el delegat del Govern a Galícia, Samuel Juárez, i va afegir que «es tracta d'una operació molt important» De fet, la batlle que porta el cas a Andorra, Azahara Cascales, encara no ha aixecat el secret de la instrucció amb la qual cosa, aquesta actuació no ha transcendit, tot i que l'Agència Tributària i la Policia confirmen l'embargament de comptes, immobles i vehicles, propietat dels detinguts, al Principat.

Membres de l'àrea de criminal de la Policia andorrana i Vigilància Duanera de Galícia i Catalunya van desarticular «les que es consideren les organitzacions dedicades al contraban de tabac amb major activitat en territori espanyol». Així, l'operació Alga se salda amb 23 detinguts a Galícia, vuit a Catalunya, dos a Andalusia, un a Asturies i un a Castella la Manxa, i més de 20 registres en domicilis i comerços. A més, l'Agència Tributària estima que el frau generat per l'activitat il·legal s'eleva a més de 10 milions d'euros per any.

Entre els detinguts figuren els caps de les organitzacions de contraban que «dirigien la introducció del tabac a Espanya, la seva distribució i fins i tot, la venda en determinats punts», els quals s'acusa de pertinença a una organització criminal i de diversos delictes de contraban i frau contra la Hisenda Pública i contra la propietat industrial, i de blanqueig de capitals. En els registres efectuats pels agents de duana es van trobar proves dels elevats guanys dels contrabandistes que gestionaven comptes bancaris amb centenars de milers d'euros. El jutge d'instrucció del Jutjat número 2 de Santiago de Compostel·la que porta el cas, José Antonio Vázquez Taín, va dictar ahir autes i rogatòries d'embargament de comptes, immobles i vehicles dels integrants de la xarxa, tant a Espanya com a Andorra. Totes les actuacions s'emmarquen en el pla de control del frau dissenyat per l'Agència Tributària en el qual la lluita contra el contraban és una prioritat. El balanç a finals de juny era de 5,8 milions de paquets de tabac intervinguts, un 28% més que l'any passat. La nova estratègia es basa en l'augment de controls i investigacions, l'enduriment del delicte de contraban des del 2011 i la cooperació amb altres duanes.

antecedents /L'Agència Tributària espanyola explica que «la investigació d'aquest grup criminal» dirigida pel jutge Vázquez Taín, va començar arran de la desarticulació, el gener passat, d'una de les xarxes de contraban més poderoses de Galícia, orquestrada per Manuel Gulías, exresident al Principat. Gulías mantenia una estreta relació amb les xarxes italianes, russes i asiàtiques, cosa que també va motivar la intervenció de l'Oficina contra el frau de la Comissió Europea (OLAF). En aquell moment, els agents de Vigilància Duanera van interceptar dos contenidors amb 450.000 paquets de tabac procedent de Dubai i les Canàries. Gulías va ser detingut amb 18 persones més –que van quedar en llibertat sense càrrecs–, però pocs mesos després va sortir de la presó en llibertat provisional. L'Agència Tributària afirma que aquella operació va «deixar sense aprovisionament el mercat de tabac de contraban a Galícia, cosa que va provocar l'entrada de la nova xarxa d'aprovisionament des d'Andorra, desarticulada ara». I tot que no informa del nom de cap detingut, fonts properes al cas asseguren que Gulías torna a estar implicat en la trama.

decomís /El degoteig d'intervencions a la frontera hispano-andorrana és constant. Ahir, la Guàrdia Civil va detenir un espanyol de 49 anys a Valls de Valira que conduïa un vehicle carregat amb 17.500 paquets de tabac fabricat a Andorra, valorats en 64.000 euros. Se li imputa un presumpte delicte de contraban.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT