PUBLICITAT

El cervell, Manuel Gulías

  • L'irreductible contrabandista burla les autoritats muntant i desmuntant bandes
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Manuel Gulías, exresident al Principat, és el principal artífex de les dues xarxes desmantellades pels serveis de Vigilància Duanera i la Policia d'Andorra, en dues operacions però, diferents. La primera a començament d'any va desmantellar el negoci de triangulació que Gulías va dissenyar, en connivència amb els socis italians. El tabac s'exportava legalment d'Europa cap a un país tercer, però en realitat tornava a entrar a l'UE per la porta falsa, cosa que constituïa un frau comunitari difícil de detectar si la mercaderia arribava als punts de venda perquè, evidentment, els segells dels paquets eren autèntics.

Aquesta primera investigació sobre les connexions internacionals de la xarxa de contraban que Gulías va començar a construir a començament de segle, va posar en evidència la gran capacitat econòmica i marítima de l'organització. Les sòlides connexions italianes, asiàtiques i russes van treure la son dels ulls a l'Oficina contra el frau de la Comissió Europea que va pressionar les autoritats espanyoles per encerclar Gulías i tallar els tentacles que estenia cap a tot el continent.

El capo havia deixat de banda el negoci amb Andorra i el Regne Unit a finals dels 90 per globalitzar-lo de cara el nou mil·lenni. Curiosament, la data coincideix amb l'espectacular desplegament dels GAR al perímetre de la frontera hispano-andorrana. Ara, després de ser detingut i l'organització desarticulada fa poc més de mig any, torna als orígens. Canvia el vaixell pel cotxe i torna a aprovisionar de tabac andorrà el mercat de contraban espanyol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT