PUBLICITAT

Hollande es felicita de l'obertura de l'economia andorrana

  • El copríncep vol afavorir les relacions entre tots dos països, sobretot en el pla fiscal que cal concretar
EL PERIÒDIC
PARÍS

Periodic
El copríncep i president de la República Francesa, François Hollande amb Martí i Mateu a l'Elisi, ahir. Foto: CHRISTOPHE GLAUDEL

El copríncep francès i president de la República Francesa, François Hollande, va rebre ahir a l'Elisi, el cap de Govern, Toni Marti, i el síndic general, Vicenç Mateu, en una trobada distesa que va durar més d'una hora, segons informava el comunicat de la presidència de la República. Hollande va declarar als periodistes desplaçats fins al pati de l'Elisi que «com a copríncep d'Andorra he rebut aquesta visita amb molt d'orgull». I va afegir que durant la reunió havia tractat diversos temes amb les autoritats andorranes que afecten «l'afavoriment de les relacions entre França i Andorra, sobretot en el pla fiscal» que, va recordar, «ha de concretar-se en un conveni, informa France Presse (AFP), encara que no va voler pronosticar quan es tancarà el pacte, segons Efe.

Els altres temes que el copríncep va tractar amb la delegació andorrana van ser la «necessitat de millorar els intercanvis comercials i de permetre als inversors instal·lar-se a Andorra». I va afegir, «vull que els andorrans sàpiguen que vull exercir curosament i plenament la funció que m'ha estat reconeguda com a copríncep, cosa que faré amb seny i en el més gran respecte, amb les autoritats andorranes elegides». Per últim, el copríncep no va descartar la possibilitat de visitar el Principat a finals d'any en resposta a la invitació del cap de Govern i del síndic. En el comunicat oficial de l'Elisi però, aquesta qüestió no era reflectida però si que precisava que els altres dossiers tractats durant la reunió són l'acostament d'Andorra a la Unió Europea, l'obertura de l'economia andorrana i el lloc de França en el sistema d'ensenyament del Principat. I va reiterar la voluntat del copríncep d'assegurar el seu rol constitucional d'àrbitre i moderador del funcionament de les institucions andorranes i de vetllar per a l'equilibri de les relacions del Principat amb els Estats veïns. «Hollande també es va felicitar de les reformes engegades per modernitzar l'economia andorrana», conclou el comunicat.

El cap de Govern, Toni Marti, també va explicar ahir que la visita va ser molt constructiva i que havien abordat els grans temes que preocupen Andorra, començant per la firma del Conveni de no doble imposició amb França (CDI) que «França té molt interès en firmar com nosaltres». També va evocar la participació de l'educació francesa en «el compromís de construir el nou Collège a Encamp però també de desbloquejar diners per millorar les infraestructures del Lycée Comte de Foix». I també va explicar al copríncep els «grans canvis que afronta Andorra, el canvi de mentalitat i la democratització de l'economia». Per últim, va evocar que França consideri la possibilitat de desdoblar el tram de la RN-20 que va des del túnel del Puimorens fins a Ax-els-Termes, una trentena de quilòmetres, al·legant que és una qüestió que interessa Catalunya i l'Arièja, en formar part de la E-9, l'eix europeu que ha de connectar Barcelona, Tolosa i Paris.

Reunió amb sylvie HUBAC /Abans d'entrevistar-se amb el copríncep, Martí i Mateu van mantenir una reunió de treball amb la seva representant personal per tractar temes d'afers socials, els possible problemes que podria comportar aprovar una llei del joc i l'estudi del Patapou. Martí va dir que vol la màxima transparència no només per al Govern sinó també per a la tranquil·litat dels ciutadans.

I va demanar que l'estudi tingués en compte els factors físics però també el fet que serà l'heliport nacional.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT