PUBLICITAT

L'exposició de la posta d'ous de dinosaure més gran d'Europa

  • El municipi de Coll de Nargó acull la mostra recuperada al Jaciment de Pinyes l'any 2009
EL PERIÒDIC
COLL DE NARGÓ

Periodic
L' extracció dels ous de dinosaure va començar l'any 2007. Foto: EL PERIÒDIC

Coll de Nargó va presentar dimecres passat la posta d'ous de dinosaure més gran d'Europa, recuperada al Jaciment de Pinyes l'any 2009, i que s'exposarà a partir d'ara al Centre Paleoambiental Dinosfera d'aquest municipi. L'acte va estar presidit per l'alcalde de Coll de Nargó, Benet Fité, que va destacar la importància d'aquesta troballa i de com pot promoure el turisme cultural al municipi. La presentació també va comptar amb la presencia de l'investigador Àngel Galobart, cap del Grup de Recerca de Faunes del Mesozoic de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), que va explicar la seva troballa i posterior estudi.

Aquesta posta aporta dades inèdites sobre el comportament reproductiu dels dinosaures sauròpodes. L'ICP i el grup ADAU Amics dels Dinosaures de l'Alt Urgell van descobrir aquesta niuada l'any 2005. L'extracció dels ous va començar el 2007, però no va ser fins l'any 2009 que es va poder extreure el conjunt sense malmetre la integritat dels fòssils.

Des d'aquell moment, la posta ha estat dipositada a l'ICP, on primer es van fer els treballs de preparació de la posta, per poder-la estudiar i exposar. Un cop els paleontòlegs l'han estudiat exhaustivament, i després de gairebé dos anys exposada al Museu de l'ICP a Sabadell, aquesta posta ha tornat ara a Coll de Nargó.

L'ICP col·labora estretament amb el Centre Paleoambiental Dinosfera, assessorant sobre els materials paleontològics exposats així com donant a conèixer la riquesa paleontològica de Coll de Nargó. Des de fa pocs dies, aquest centre exposa també un interactiu per veure com era el Prepirineu català fa uns 70 milions d'anys, quan els dinosaures poblaven aquestes terres. Tots aquests recursos han estat creats per l'ICP i cedits a aquest nou espai museístic, que desenvoluparà un nou projecte que renovarà la museografia per donar a conèixer la importància del registre fòssil del municipi i com ha permès entendre millor la reproducció dels dinosaures.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT