PUBLICITAT

La indústria és el segon sector amb més acomiadaments amb un 7,8%

  • La majoria de les manufactures es dediquen al mercat local de la construcció, el més damnificat
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La major part de la indústria andorrana es dedica al sector de la construcció. Foto: ÀLEX LARA

A l'hora de parlar de l'augment de les xifres de l'atur, sempre es fa referència al danyat sector de la construcció. No en va, arrossega davallades de dos dígits, i aquest mateix any ja porta un 15,6%. Però també influeix negativament en altres àrees, que pateixen la caiguda de l'edificació. És el cas de la indústria andorrana, que és el segon sector que més està notant els efectes de la crisi, tot i tenir una dimensió més petita.

Les manufactures andorranes van caure menys d'un punt en nombre de treballadors el mes passat, però arrosseguen una davallada anual del 7,8%. Es tracta del segon sector on més personal es retalla després de la construcció, més que al comerç o al transports, també bastant afectats per la situació.

Al sector industrial hi havien al voltant dels 1.720 assalariats a mitjans de 2009. A finals de juny d'aquest any, un trienni després, la xifra havia baixat fins als 1.451. Al 2011 el ritme va accelerar força i ha continuat en caiguda lliure durant els primers sis mesos d'aquest 2012.

Sensibilitat a la construcció / La dolenta situació a la indústria ve derivada del seu fort vincle amb l'edificació. «El sector, en general, està fatal; com tot el que està relacionat amb la construcció, que està tocat», afirma el president de la Confederació Empresarial Andorrana, Xavier Altimir.

La gran majoria de les manufactures al Principat es destinen a la creació de materials per a la construcció. A més, es dediquen pràcticament al mercat intern per no haver-hi d'exportar fabricació realitzada fora. En aquest escenari, el sector pateix els mateixos problemes que altres empreses de serveis per a les obres. «Repercuteix igual que ho fa per als tallers mecànics, a les climatitzacions, als cobriments o a la canalització», exemplifica el president de la patronal.

Tot i així, no és només materials per a la construcció el que es produeix a Andorra en aquest sector. Malgrat que la gran majoria del que es ven es tracta d'articles relacionats amb l'edificació, també existeix part del sector que es dedica a l'exportació. És el cas de les indústries del món tèxtil, però al Principat també hi ha manufactures de valor afegit dedicades a mercats específics com l'odontologia o les targetes de crèdit. Que elaboren productes que no només es venen al mercat local, sinó que la seva sortida principal és l'estranger.

El cònsol dels Estats Units per Andorra, Greggory D. Crouch, també va afirmar recentment que, de cara a l'obertura econòmica, el país nord-americà pot estar interessat en invertir en indústries de valor afegit en sectors mèdics o sobretot relacionats amb la biotecnologia.

D'altra banda, Altimir espera que el sector industrial també vegi una mica de millora amb la modificació de la Llei del sòl que permetrà rebaixar fins a zero la cessió per edificar en sòl urbà consolidat. Tot i així, recorda que només serà per petits xalets.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT