PUBLICITAT

S'inicia el viatge olímpic

  • Avui a les 14.30 aterren a Londres els sis andorrans que portaran la imatge del Principat al món
R. MORA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Montse Garcia, l'última banderera, als Jocs de 2008. Foto: COA

A les 7.00h del matí ha sortit aquest matí l'expedició andorrana que representarà el Principat als Jocs Olímpics de Londres 2012. L'arribada a la capital britànica està prevista per a les 14.30h, amb una tarda en què la delegació s'insta·larà a la Vila Olímpica, i descansarà abans de començar amb els diferents actes inicials, que donaran el protagonistes als actius diplomàtics, això és al president del COA, Jaume Martí, el secretari d'Estat d'Esports, Jordi Cerqueda, i al cap de missió, Francesc Garcia. Els esportistes, una vegada superada la cerimònia d'inauguració del divendres, pensaran ja en la seva competició. Els primers en entrar en acció seran el judoca Dani Garcia i la nedadora Mònica Ramirez, el diumenge 29.

En principi tota la delegació, excepte el nedador Hocine Haciane i el tirador Joan Tomàs, sortirà des d'Andorra. Els altres dos aniran directes a l'aeroport, d¡on el vol cap a Londres surt a les 13.00h. De fet, Tomàs ha de ser abans a la terminal pels tràmits obligatoris per poder traslladar la seva escopeta. Avui arriben tots a Londres, però els actes comencen demà a la Vila Olímpica, amb el protocol de l'aixecada de bandera amb la tricolor de protagonista. A l'acte hi acudiran Martí, Cerqueda i Garcia, i el cònsol de la Vila Olímpica, que serà un representant del govern anglès, tot i que el nom i càrrec no va transcendir ahir.

Dels sis esportistes, hi havia dos candidats per ser el banderer als Jocs de Londres. Un era el tirador Joan Tomàs, l'altre el maratonià Toni Bernadó. Els dos, amb 61 i 45 anys, respectivament, ho eren per rebre l'homenatge a una carrera esportiva tan llarga com les cinc Olimpíades que sumaran tots dos. En una votació molt igualada, tot i que sense que s'hagi fet públic el repartiment de vots, el vencedor va ser Joan Tomàs, que agafa el relleu de Montse Garcia.

La palista va ser l'última encarregada de fer volar la tricolor. Joan Tomàs no serà la primera vegada que ho farà, ja que va tenir l'honor a Los Àngeles 84. Bernadó també va ser el banderer andorrà en Sidney 2000.

Tomàs, que al 84 va ser l'elegit en compte de Francesc Gaset, també tirador, que va ser l'altre atleta que va completar la petita delegació, va assegurar ahir que era «una satisfacció poder encapçalar l'equip per última vegada». La trajectòria olímpica de Tomàs és llarga, amb els Jocs de Montreal 76 –tenia 24 anys–, Moscou 80 –llavors es va desfilar amb la bandera olímpica pel boicot a l'URSS per la invasió a Afganistan–, Los Àngeles 84 i Sidney 2000. Va ser l'entrenador de Francesc Repiso a Atenes 2004, representant del COA als Jocs d'Hivern de Salt Lake City 2002 com a vicepresident de l'ens, càrrec que va ocupar de 1997 a 2002. De 2002 a 2009 va ser el representant dels atletes al COA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT