PUBLICITAT

Baró assegura que el Govern i els bancs es mostren "receptius" a buscar solucions al deute de Pal- Arinsal

  • El Comú de la Massana valora diferents opcions: ampliar el capital d'EMAP, reestructurar el deute a llarg termini, modificar la Llei de finances comunals per canviar el càlcul de l'endeutament o incloure els ingressos de Pal- Arinsal als comptes del Comú perquè el deute no se superi el llindar
23072012_pal
Una imatge del sector de Pal aquest hivern. Foto: Vallnord
El Comú de la Massana negocia amb els bancs i amb el Govern possibles solucions al deute de l'estació de Pal-Arinsal. Així ho ha reconegut el cònsol major de la parròquia, David Baró, que ha destacat que es podrien haver esperat al 2013 quan se'ls neguessin les transferències per superar el sostre d'endeutament, però des del gener que treballen per afrontar aquest problema. A més, segons ha dit, tots els sectors són 'receptius' amb les diferents opcions per garantir la viabilitat de l'estació.
Des de mitjans de gener i seguint el full de ruta que ja es van marcar en el programa electoral, la corporació massanenca treballa per garantir la viabilitat de Pal- Arinsal perquè 'és un motor econòmic i genera riquesa', ha assegurat el cònsol major, David Baró. Aquest objectiu el volen assolir complint amb la llei de finances comunals que estableix que els comuns han d'arribar al 2013 amb l'endeutament per sota del 200% dels ingressos si volen continuar rebent transferències del Govern. 

Amb aquest escenari, l'equip de Baró ha mantingut converses amb els bancs i amb el Govern per valorar diferents opcions. La primera és l'ampliació de capital d'EMAP, on els bancs entrarien a formar part de l'accionariat de la societat però encara no s'ha establert en quina proporció, segons el cònsol. Una altra possibilitat és la reestructuració del deute a llarg termini, encara que tampoc s'ha marcat el temps amb què s'hauria de redistribuir. També es contempla la modificació de la Llei de finances comunals per canviar el càlcul de l'endeutament com han demanat diverses vegades les administracions. Per últim, es planteja incloure els ingressos de Pal- Arinsal als comptes del Comú perquè a l'hora de comptabilitzar el deute no se superi el llindar.  

Amb tot, Baró ha assegurat que s'està buscant la millor opció i que en tots els casos hi ha una posició 'receptiva' per part dels bancs i del Govern. A més, ha destacat que hagin posat fil a l'agulla a aquest problema ara i no més endavant al 2013 quan haguessin patit per les transferències. 

En els darrers mesos s'ha actualitzat el pla de viabilitat, en el qual es preveu una optimització de la gestió d'EMAP on s'inclou una rebaixa del 10% de la despesa. Una rebaixa que el cònsol ha mantingut que no afectarà als serveis que presta l'estació i que suposarà una reducció de les contractacions de temporers de fora per la temporada d'hivern.

Precisament, el cònsol ha volgut reiterar que l'estació obrirà aquest hivern i que és un motor econòmic perquè genera riquesa a la Massana però també reverteix en gran part en tot el país. Ha recordat també que sempre s'havia parlat de tendir cap a un consell d'administració d'EMAP professionalitzat, 'que no sigui 100% polític i no canviï cada quatre anys', sinó que funcioni més com una empresa privada.

Encara que ha assegurat que és 'prematur' saber per quina opció s'acabaran decantant, Baró ha explicat que hi ha contactes regulars entre les parts i buscaran 'la millor solució i aquella en què tots estiguin d'acord'.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT