PUBLICITAT

Encamp vol crear un nou parc natural per captar més visitants

  • Els tècnics treballen sobre el referent de Sorteny i Comapedrosa i volen enllestir el projecte a finals d'any
EL PERIÒDIC
ENCAMP

Periodic
El llac de Pessons al centre del circ granític del mateix nom. Foto: TONY LARA

L'equip comunal d'Encamp vol recuperar la idea de crear un parc natural a la parròquia, que englobi les zones dels Cortals, el Cubil, el circ de Pessons i Ensagents. El cònsol menor, Jordi Torres, va explicar a l'ANA que en aquests moments s'està recopilant tota la informació per dissenyar i gestionar l'espai natural, ja que es vol presentar la proposta abans de finals d'any. La voluntat del Comú d'Encamp és enllestir com abans millor el dossier per poder obrir l'espai l'any que ve. El cònsol menor d'Encamp, Jordi Torres, va explicar que fa un parell de mesos que es treballa en el projecte i «ja hem començat a recopilar la informació jurídica per declarar la zona d'interès natural».

Els tècnics de turisme i de medi ambient del Comú estan treballant sobre els models dels parcs de Sorteny i del Comapedrosa, però també estan estudiant els parcs nacionals espanyols d'Ordesa i d'Aigüestortes, per poder afegir aspectes en el funcionament que els parcs andorrans no hagin tingut en compte.

Reclam turístic / L'objectiu és que la denominació de parc natural serveixi com a reclam turístic, tenint en compte que al Pirineu, els parcs naturals atreuen excursionistes i amants de la muntanya. Així, el projecte «pot ser un revulsiu tant per al poble d'Encamp com per al del Pas de la Casa». La intenció és que el parc englobi quatre grans zones d'interès natural de la parròquia: els Cortals, el Cubil, els Pessons i Ensagents. Torres està convençut que el projecte no influirà en l'activitat que ja ocupa part del terreny com és l'explotació de les pistes d'esquí a l'hivern i la ramaderia a l'estiu. El cònsol també va expressar la voluntat de parlar amb els responsables de l'estació, però no creu que «hi hagi d'influir perquè en principi el parc quedaria fora dels límits de l'estació». Torres va afegir que la intenció és acabar els tràmits aquest any per poder promocionar el producte l'any que ve.

Amb l'obertura del Funicamp, la nova oferta turística d'estiu a la parròquia inclou a més del giny, el rocòdrom i les vies ferrades existents a l'estació intermèdia, el senderisme a Solanelles o la ruta en un autocar 4x4 fins al circ dels Pessons. El circ dels Pessons està format, d'oest a est, pel Cubil Petit, el Cubil Gran, el pic dels Pessons, el pic de l'Àliga i el pic de Montmalús. Per accedir al Cubil Petit, el més accessible de tots, cal pujar fins a l'estació d'esquí de Grandvalira, a Grau Roig. Un cop allà, una pista puja en direcció oest fins al segon aparcament, el Cubil. Des d'allà, tot i que no hi ha un camí marcat per accedir al pic, se'n dedueix la direcció que és a sud-est. Per tornar es pot baixar per una de les pistes de Grau Roig, el desnivell és de 300 metres però el pendent és molt regular. Des del cim les vistes del circ dels Pessons són espectaculars.

L'orri del Cubil, recentment restaurat, es pot visitar amb guia. Es tracta d'un orri únic al Pirineu, que té un gran valor patrimonial i etnogràfic tant per al turista com per al públic d'Andorra. La voluntat del Comú d'Encamp és dissenyar una Ruta dels Orris, que compta amb la col·laboració dels tècnics de Patrimoni Cultural per rehabilitar l'orri de Pessons. La Ruta dels Orris integrarà en un futur, l'Itinerari Rural que fa el tomb del país i que inclou les cases museu i un seguit d'instal·lacions que són el testimoni de la vida dels nostres avantpassats. Els treballs de restauració de l'orri dels Pessons començaran l'estiu vinent, i la intenció del cònsol és que la Ruta dels Orris pugui inaugurar-se al més aviat. Tant l'Itinerari Rural o la Ruta del Ferro són iniciatives que Andorra va engegar fa una dècada, sota els auspicis del Consell d'Europa.

La vall d'Ensagents és un espai natural que inclou estanys i una flora autòctona particular. Una excursió a Ensagents permet observar les empremtes que van deixar les glaciacions fa més de 10.000 anys i interpretar el paisatge glacial al Pirineu. Morrenes i blocs erràtics són el llegat de la dinàmica de les geleres. A 2.420 metres d'altitud, abans d'arribar als llacs hi ha el refugi constituït per dos habitacles, el més petit per als pastors té xemeneia i llenya i el departament de Patrimoni Natural, la manté regularment pel departament de Patrimoni Natural. L'altre és més gran i té dues taules, bancs lliteres i estufa de llenya. A l'exterior hi ha dues barbacoes. S'hi accedeix des dels Cortals d'Encamp, seguint un camí traçat amb marques vermelles. Els refugis estan oberts tot l'any. A l'hivern, però, l'accés és difícil. El manteniment es fa a l'estiu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT