PUBLICITAT

Viure aquí és un 9,2% més car que a Espanya però menys que a França

  • El poder adquisitiu és un 5,92% més alt al Principat i els lloguers més barats que al país veí del sud
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La benzina és un dels consumibles més econòmics al Principat en comparació amb els països veïns. Foto: ÀLEX LARA

El cost de viure al nostre país és més car per al grup majoritari de residents que al seu lloc d'origen. I és que el dia a dia a Andorra és un 9,2% més elevat que a Espanya, segons la base de dades Numbeo, la més gran del món per anàlisis del que es paga per viure. Tot i així, Andorra continua sent més barata que l'altre Estat veí. Molt més. La vida a França s'encareix un 29,73% més, sempre comparant entre capitals, segons les xifres del mateix estudi.

Les xifres són comparatives amb l'objectiu de donar informació a les persones que es disposen a treballar en un país en concret i no analitzen les despeses que es realitzarien com a turista. És per aquest motiu que les dades franceses s'eleven molt més que les andorranes, ja que els preus dels lloguers són un 50% més elevats. Tampoc es contemplen situacions com tenir un pis de propietat a l'enquesta. Numbeo es caracteritza per donar dades a expatriats.

El país amb més similituds amb Andorra és el veí del sud. Amb aquest 9,2% de diferència amb què el Principat és més encarit, l'estudi fixa que només els lloguers són més cars a Espanya, en part perquè es mesuren grans ciutats i capitals, com podrien ser Barcelona i Madrid, amb la capital andorrana.

Llogar un pis és, en mitjana, un 16,2% més car al veí del sud. Però, a partir d'aquí, el preus de consum, serveis, restauració i alimentació són més cars al Principat. L'estudi també té en compte que el poder adquisitiu mitjà a Espanya és menor. Segons les xifres de Numbeo, els andorrans tenen un 5,92% més de possibilitats econòmiques que els espanyols.

Productes més específics com la gasolina o el tabac, a més de les marques de moda internacionals de preus econòmics, són més econòmiques al país dels Pirineus, però al ser-hi productes més específics i estar englobats en conductes de consum més grans, no aconsegueixen que els preus siguin més barats al Principat.

Alimentació més cara / Els productes perennes i l'alimentació resulten més cars a Andorra que a Espanya. Productes com la llet, els ous, el pa o el formatge surten al voltant d'un 5% més cars. El vi, d'origen espanyol i francès majoritàriament, com la cervesa, tenen pràcticament el mateix preu en ambdós països.

En principi, als supermercats els productes són una mica més cars al Principat, tret del tabac, els licors i altres articles sense la mateixa càrrega de taxes, per qüestions de transport, han defensat sempre els venedors per justificar les diferències amb els països veïns, i sobretot amb Espanya.

En matèria de transports, les dades manifesten que a Andorra és més econòmica la gasolina al voltant d'un 12%, però que el transport públic surt més car. Entre les despeses amb diferències més elevades, apareixen tots els costos relacionats amb la telefonia mòbil i les connexions a Internet, ja sigui des de smartphones com connexions domèstiques. En total, suposen uns preus un 39% més elevats que a Espanya.

Tot i que aquests valors són molt diferents quan la comparativa es fa amb França. En restauració, el veí del nord és un 11% més car. Els aliments frescos són un 29% més cars i sobretot existeix un decalatge molt gran en el habitatges. Llogar puja un 55% més al país gal, el que encareix molt la vida allà. Tot tenint en compte que les ciutats analitzades són grans capitals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT