PUBLICITAT

El gas natural serà l'altre gran contribuïdor energètic el 2050

  • Andorra aposta per les centrals de cogeneració però descarta la possibilitat de construir un gasoducte
GLÒRIA GURDÓ
ENCAMP

A imatge de la Vall d'Aran, Andorra podria abastir-se de gas natural connectant-se a un gasoducte, cosa que es descarta en el Llibre blanc de l'energia per la inversió que representa. No obstant això, sí que inclou la construcció de les dues centrals de cogeneració que construirà Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA) i que s'alimentaran de gas natural liquat. Per això, el Llibre blanc preveu que la contribució del gas natural al mapa energètic serà del 18% a l'horitzó 2050. Cosa que ratifica el director de FEDA, Albert Moles, partidari d'engegar les centrals de cogeneració de Soldeu i de la Comella i potser «quatre o cinc més» abans de projectar la construcció d'un gasoducte, obra que requereix una inversió de 85 milions d'euros segons els càlculs que fa el Fòrum de l'Energia en el Llibre blanc.

Moles també argumenta que «el que hem de tenir present és que una vegada les centrals de cogeneració funcionin i si hi ha la necessitat, sempre es pot substituir els dipòsits de gas per la connexió al gasoducte». I és que el gasoducte és la opció més segura i més neta per posar a contribució el gas natural, ja que no cal transportar per carretera ni emmagatzemar-lo sota una sèrie de mesures de seguretat, per raons òbvies. Altres avantatges que Moles veu al gasoducte són que «facilitaria les petites produccions i cogeneracions i seria un canvi important en el subministrament». Però també va concloure que el «gasoducte és un projecte a estudiar a llarg termini. No hi ha motiu per crear la infraestructura, sense preparar-nos primer».

L'empresa Enagas havia estudiat la construcció d'un gasoducte entre Andorra i Sentmenat d'uns 170 quilòmetres per 55 milions d'euros als qual s'haurien d'afegir 30 milions d'euros més pel gasoducte intern i les plantes de regasificació. El Llibre blanc contínua inflant la nota amb 158 milions per a les centrals de producció i 39 milions més, per a les xarxes de distribució d'aigua calenta, cosa que es començarà a fer ja que FEDA té previst invertir entre 30 i 40 milions d'euros en les plantes de cogeneració de Soldeu i de la Comella. Altra prioritat de l'operador és la construcció de dues noves línies d'alta tensió que doblaran el subministrament elèctric a curt termini, per 60 milions d'euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT