PUBLICITAT

Marc Aleix opina que l'estudi 'Andorra té futur' és una estafa

  • El president de la Pime manté que alguns actors econòmics intenten mantenir, com sigui, certs privilegis
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Marc Aleix, president de la Pime, al despatx del seu establiment hoteler al Tarter. Foto: TONY LARA

Marc Aleix, president de l'associació de la Petita i Mitjana Empresa (Pime), va afirmar ahir que no veu amb bons ulls el pla d'acció econòmica, Andorra té futur, elaborat per la Confederació Empresarial d'Andorra (CEA), l'Empresa Familiar Andorrana (EFA) i la Cambra de Comerç Indústria i Serveis (CCIS). Aleix va explicar que «no hi hem participat i no hi estem gaire d'acord», per mostrar-se tot seguit molt crític amb la CCIS, «la Cambra hauria de representar tothom i no és el cas, a més a més, les mesures que proposa el document no són res de l'altre món». I afegeix «trobo inadmissible que la CCIS es posi només al costat d'uns quants en lloc de representar tots els empresaris i li denego el dret de representar-me».

Per a Aleix està clar que el document només recull «les mesures que poden satisfer un capitalisme salvatge però no són mesures econòmiques que necessiti el país, de fet quan es tracta dels impostos que els pertoquen, resulta que no els volen pagar». I continua argumentant, «diuen que volen obertura però no volen homologació ni participar en les necessitats que té la nostra societat». I opinia que moltes de les mesures que proposen les dues patronals són una mala còpia del que s'està fent en els països de l'entorn i denuncia que es pensi només en retallades socials. «És una estafa, només proven de mantenir certs privilegis i van en contra de l'obertura econòmica i del món empresarial andorrà». L'empresari hoteler parla des del seu despatx perquè «tot i que sigui estiu i que molts estiguin a la platja, considero que un empresari ha de donar l'exemple i no exigir a les persones coses que estan en contradicció amb els drets humans i de la persona». Aleix es refereix sobretot a l'ampliació d'horaris del comerç amb la qual estaria d'acord però amb certes condicions: «com si volen obrir les 24 hores del dia, ara bé si necessito fer un tràmit també hauria de poder anar a l'administració pertinent a la una del matí, si cal».

Obertura i administració / La Pime no s'oposa a l'obertura econòmica «sempre i quan hi hagi unes regles de joc i un repartiment de la riquesa igual per a tothom». I denuncia algunes pràctiques dignes de cartels econòmics «no pot ser, per exemple, que una cisterna de ciment sigui més barata a la Seu d'Urgell que a Andorra», tot advertint que «sembla que algunes UTE s'estiguin reorganitzant per mantenir els preus alts en detriment de la competència».

En quant a la reforma de l'administració tan propugnada per la CEA i l'EFA Aleix és contundent «si parlem de responsabilitat política, són els seus fills, la situació a la que hem arribat és fruit de la incompetència i l'egoisme, això si, pagant l'erari públic». I constata amb indignació «la reforma de l'administració s'ha de fer, però en el respecte i la consideració, no podem carregar-nos la vida de molts andorrans, perquè uns quants volen mantenir uns certs privilegis, això no pot ser».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT