PUBLICITAT

El PS demana als comuns que no eliminin la cessió en sòl urbà

  • Avisen que amb una rebaixa al 5% s'assoliria «el mínim» i que retallar-la fins al zero crearia un «greuge comparatiu»
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Font i Víctor Naudi, ahir, durant la roda de premsa del grup socialdemòcrata. Foto: ÀLEX LARA

La modificació que tindrà la Llei del Sòl ha agradat en el sí del PS. Segons el partit de l'oposició, «s'ha fet un bon treball». El que no accepten els socialdemòcrates és la possibilitat que els comuns eliminin durant nou mesos la cessió de sòl urbà consolidat. Segons ells, si aquesta es queda al 0%, es produirà un «greuge comparatiu» amb aquells que la van fer efectiva al 15% que està actualment.

«Això arriba al límit de la prevaricació; en llocs més afavorits es condonarà a alguns un deure que han pagat els seus veïns», va denunciar ahir el president del partit, Víctor Naudi. Segons ells, aquesta mesura afavoreix només a uns pocs, i a més deixa a les parròquies sense una via d'ingressos necessària per instal·lar nous equipaments.

Tal i com va explicar Naudi, un 5% de rebaixa des del 15% que es fixa actualment ja estaria en un limit adequat per impulsar la construcció sense deixar de banda el finançament dels comuns. El vocal del partit, Jordi Font, va explicar que «es proposava posar un 5% de la cessió, però no un zero; un cinc és susceptible per donar ales i és un mínim».

Segons Font, un 5% faria que tothom contribueixi amb un «mínim», comuns i ciutadans. S'evitarien els greuges a altres ciutadans que van pagar la cessió al 15% i no s'abandonaria del tot l'ingrés per l'administració. «L'activitat econòmica genera despeses i els comuns ho han de compensar», va matissar el socialdemòcrata.

A més, el partit de l'oposició va lamentar que les ajudes es centren en el sector de la construcció, si bé ha sigut el més castigat. «No és l'única activitat econòmica que està tocada d'aquest país, i sembla que només s'ajudi a la construcció», va replicar Naudi. Des de la seva banda, van manifestar que el comerç o l'hoteleria també necessiten un cop de mà i que no l'estan rebent. Socialdemòcrates encara demanen que es regulin i rebaixin els costos dels establiments comercials. Mentre sectors amb menys problemes com els bancs si que reben l'ajut del Govern.

Obres subcontractades / El PS va lamentar que molts dels ajuts que es donin a la construcció poden acabar ajudant precisament a empreses de fora el país. «A les obres estan treballant industrials estrangers, només cal veure les matrícules dels camions», va dir Font. Segons ell, en alguns casos s'arriba a un 70% de subcontractació que no afavoriria a les indústries andorranes, sinó a les estrangeres.

D'altra banda, Font es va queixar de que les ajudes anunciades per la construcció tenen «el sector paralitzat», ja que tothom que vulgui iniciar una obra està esperant a que es posi la nova condonació de deute en marxa. «S'està donant el factor contrari, una mesura d'aquestes característiques s'hauria d'haver anunciat d'un dia per a un altre», va explicar el vocal socialdemòcrata. Naudi també va incidir en aquesta idea, remarcant que quan passin els nou mesos de la cessió rebaixada es podrà donar un altre període d'inactivitat propiciat pels canvis legals. «Aquesta serà una nova frenada», va lamentar.

De moment, els comuns hauran de ser els encarregats de decidir fins a quin punt volen baixar la cessió de sól. Una proposta que va llençar la Massana fins al 5% i que van veure amb molt bons ulls a Andorra la Vella. A la capital, però, ja es va pensar en arribar al zero per donar un impuls més gran. I moltes parròquies es plantegen arribar en aquest número zero. Fins i tot la Massana ara està pensant si és possible donar un 5% o eliminar completament la cessió.

Amb tot, la cessió pot estar pensada per reactivar el sector, però ni els mateixos comuns pensen que sigui la solució definitiva. La tracten com una nova ajuda. I des del PS avisen que la nova normativa segurament generarà un augment de l'obtenció de permisos per construir però també tenen «dubtes certs» sobre que pugui salvar a la construcció.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT