PUBLICITAT

El Museu d'Isona mostra restes de dinosaure extretes en 10 anys

  • De l'exposició destaca una closca de tortuga de l'espècie 'Polysternon isonae'
EL PERIÒDIC
ISONA I CONCA DELLÀ

Periodic
Restes d'ossos, de dents, d'ous i de closques de tortuga que es poden veure a l'exposició. Foto: ACN

Algunes de les més de mil restes d'ossos de dinosaures recuperades en deu anys d'excavacions en jaciments d'Isona i Conca Dellà es poden veure per primera vegada exposades a l'Ajuntament d'Isona.

Entre restes d'ossos de dinosaure, closques d'ous i dents, hi destaca la closca d'una tortuga de l'espècie Polysternon isonae, descrita recentment per investigadors del Museu de la Conca Dellà i de l'Institut Català de Paleontologia.

L'exposició permetrà els visitants conèixer els hadrosaures, els dinosaures dels que més restes s'han trobat a la zona i que popularment es coneixen com dinosaures amb bec d'ànec. El visitant també descobrirà els titanosaures, una espècie que ha deixat jaciments d'ous a la Conca Dellà. Es tracta d'un dinosaure quadrúpede, amb el coll llarg i les dents en forma de llapis que mesurava entre 9 i 12 metres i pesava unes 13 tonelades.

A banda de contemplar restes d'aquests dinosaures, l'exposició també dóna a conèixer com es vivia a finals de l'època del Cretaci, fa entre 65 i 70 milions d'anys, a través d'un recorregut que explica com era la Conca i el món en aquella època, quan els Pirineus encara no existien, l'actual Conca Dellà era una plana oberta al mar i Europa formava un arxipèlag. Aquesta explicació va acompanyada de diferents tipus de roques presents a la Conca (gresos formats a partir de sorres de platges o carbons formats en zones d'aiguamolls).

A continuació, s'introdueixen els dinosaures: quan van aparèixer, quan es van extingir i quins grups hi havia. S'expliquen les característiques del grup dels hadrosaures, els dinosaures més comuns a la Conca, i es poden veure ossos de diferents regions del cos dels hadrosaures, recuperats en els jaciments de diferents poblacions. Els hadrosaures van ser una espècie de dinosaures bípedes, així que utilitzaven les seves potes davanteres per mantenir-se drets a l'hora d'alimentar-se. Eren herbívors i la seva dieta es basava en fulles, llavors i petites branques, que estiraven gràcies al bec que tenien, similar al dels ànecs actuals. Pesaven unes 7 tones i mesuraven entre 7 i 10 metres de longitud i entre 3 i 4 d'alçada.

Els hadrosaures, però, no eren l'única espècie de dinosaures que habitava a la Conca, sinó que hi convivien amb els gegants titanosaures, els nodosaures cuirassats i les diferents espècies de teròpodes o dinosaures carnívors. A l'exposició es mostren restes òssies i dents d'aquests diferents grups i també s'hi fa un repàs de tota la resta d'animals que van conviure amb els dinosaures durant el Cretaci: tortugues, cocodrils o llangardaixos.

Finalment, es mostra un audiovisual coproduït per diversos centres en què es fa un resum dels dinosaures dels Pirineus, amb jaciments del Pallars Jussà, La Noguera, l'Alt Urgell, i el Berguedà, coordinat per l'Institut Català de Paleontologia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT