PUBLICITAT

Cinca: «La suma de molts petits estalvis acaba en un gran estalvi»

  • Les accions més immediates passen per un canvi de mentalitat a favor del consum més responsable
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca i el coordinador del Fòrum, Ramon Reguant, ahir. Foto: ÀLEX LARA

La intervenció del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va cloure ahir la presentació del Llibre blanc de l'energia afirmant que «la suma de molts petits estalvis acaba en un gran estalvi». I va insistir en que «hem de passar de l'estat del discurs al de l'acció», tot recordant que no és la primera vegada que s'intenta abordar un tema tan complex i en el qual Andorra és tan depenent com és el de l'energia. «Potser perquè no han passat totes les coses que calia, el Llibre blanc dóna continuïtat a una sèrie d'estudis, però ara es tracta d'accelerar». Com que els objectius que planteja el treball són a llarg termini «concretats en accions a curt termini», l'èxit de l'empresa no dependrà únicament de «l'impuls institucional sinó de que tothom se'l faci seu, inversors, entitats financeres, propietaris i promotors que apostin per la qualitat i l'eficiència energètica; i tots els usuaris si fan un consum més responsable».

Cinca també va ser crític però, amb l'Administració, «cal trencar un cicle en què es feia una diagnosi que després es tancava en un calaix, no es tracta de que el ministre deixi un llegat». I va advertir que «cal un canvi de mentalitat per implantar un nou model energètic sostenible tant a nivell econòmic com de medi ambient, mantenint la qualitat de servei i el preu competitiu». I mantenir aquesta qualitat no serà cosa fàcil, tenint en compte que Andorra està condemnada a ser energèticament depenent i que necessitarà segons les previsions de creixement apuntades en l'estudi, el doble d'energia elèctrica de la que necessita ara. El repte passa per cobrir la demanda de consum i alhora reduir la dependència exterior, tot intentant ser menys llaminers en el consum d'energies poc netes. «Mantenir els ratios de qualitat en el servei i els preus competitius que tenim ara requereix una inversió important i la primera limitació vindrà de la falta de recursos financers». El ministre va insistir en que «els recursos de que disposa actualment FEDA podran cobrir l'ampliació de la xarxa i poc més». I va afegir «caldrà la participació d'altres sectors socials i econòmics», tot anunciant que el Govern ja està treballant en un «desplegament legislatiu que impulsarà noves activitats».

Llei reguladora de la producció /Cinca també va anunciar que la «llei que regularà la producció elèctrica estarà enllestida a començaments de l'any que ve». Amb tot, aquesta no és l'única normativa que ha de canviar en els propers dos anys segons el document presentat ahir que recomana modificar i ampliar la normativa en matèria de construcció i engegar una política d'ajudes a la rehabilitació d'edificis i la implantació d'energies renovables. També recomana un reglament regulador de la producció fotovoltaica, la reglamentació necessària a la implantació del vehicle elèctric, la normativa relativa al transport, ús i distribució del gas natural i la creació d'una taxa de contribució per a la promoció de l'eficiència energètica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT