PUBLICITAT

La capital pagarà 338.000 euros a Tagliabue el gener del 2013

  • Ferrer diu que inclourà la partida en els pressupostos de l'any que ve i descarta una nova querella
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'avinguda Meritxell en obres. Les estructures de ferro que no agradaven van ser substituïdes per faroles ara fa quatre anys. Foto: TONY LARA

El Comú d'Andorra la Vella farà efectiu el pagament de 338.416,40 euros al despatx d'arquitectes (EMBT) dirigit per Benedetta Tagliabue, el gener de l'any que ve. Així ho va avançar ahir la cònsol Rosa Ferrer, després que la sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ratifiqués aquesta setmana la sentència de la primera instància. I és que el TSJ desestima les al·legacions que va presentar el comú de la capital a la Batllia, quan el va condemnar a satisfer prop de 340.000 euros a EMBT per incompliment de contracte. Ferrer va explicar que el comú té sis mesos per complir l'execució voluntària de la sentència i que per tant «inclourem aquesta partida en els pressupostos de l'any que ve». I va afegir que «descartem recórrer al Tribunal Constitucional i a Estrasburg perquè de tota manera la sentència és executòria i encara que ho féssim hauríem de pagar». Ferrer considera que continuar contestant la demanda seria fer una despesa afegida sense garanties d'èxit, ja que afecta «una relació contractual d'acord amb el què estableix la llei de contractació pública».

corresponsabilitat corporativa/ Ferrer afirma que el Comú «ha de complir per corresponsabilitat corporativa» reconeixent que «ni aquest ni cap, és el millor moment». I afegeix amb resignació que és un tema que l'actual corporació «s'ha trobat». Amb tot, la cònsol va voler destacar que si Tagliabue reclamava «456.000 euros, en cobrarà 116.500 menys, ja que la batllia va fixar el deute final en 338.416 euros».

La demanda de Tagliabue, adjudicatària del projecte d'embelliment de l'avinguda de Meritxell, arrenca de la decisió que el Comú encapçalat per Francesc Xavier Mora i Manel Blasi, va prendre el maig del 2007. En aquell moment la corporació local va rescindir el contracte d'embelliment de l'avinguda Meritxell, quan ja havia estat condemnada, un any abans, per haver retirat les estructures de ferro que ornaven la part baixa de l'avinguda, en resposta al rebuig popular que van aixecar. Les crítiques dels veïns i comerciants i la dificultat de col·locar unes estructures que per a molts feien més nosa que servei, va motivar el trencament del contracte, una vegada acabada la fase menys visible però no menys important del projecte, com era la renovació de la xarxa de clavegueram que després de 60 anys era obsoleta.

En rescindir el contracte, el Comú va proposar a Tagliabue el pagament de 15.300 euros en concepte de liquidació, deduint diferents imports per pretesos incompliments en l'execució de les obres, cosa que no va acceptar. EMBT va presentar una demanda en què quantificava el deute en 455.929 euros. La Batllia li va donar la raó –tot i que va reduir el deute fins a 338.416 euros–, en considerar que havia estat el comú el que havia rescindit el contracte sense acollir-se a cap de les previsions per a fer-ho. El Comú es va alçar contra la sentència de la Batllia al·legant dos motius, el refús d'incorporar al plec, el peritatge fet a instància seva i l'exclusió de dos pagaments anteriors (de 17.858,40 euros i de 233.323 euros).

El TS desestima les pretensions comunals al·legant que la nova prova, és a dir el peritatge demanat pel comú, «es pretenia introduir el 13 de març del 2009, dos anys i mig després del moment processal oportú i, per tant, molt enllà de qualsevol termini raonable». En quant als pagaments fets abans de rescindir el contracte i no esmentats, el veredicte exposa que la resolució comunal només recollia el pagament de 15.280,55 euros i que és inversemblant l'oblit de la quantitat «de, ni més ni menys, 251.181,46 euros que convertiria el comú, si seguíssim els seus càlculs, en creditor d'EMBT».H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT