PUBLICITAT

Arrenca la Llei d'inversió estrangera per atreure capital d'altres països

  • El Govern analitzarà cas per cas per eliminar «els components arbitraris de l'administració»
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Consell General del 21 de juny, on es va aprovar la Llei. Foto: TONY LARA

La Llei d'inversió estrangera, aprovada el passat 21 de juny en el si del Consell General, entra en vigor avui, després que ahir dimecres vagi sortir publicada al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA). La llei va ser aprovada amb els vots favorables dels consellers demòcrates i l'abstenció dels socialdemòcrates, i enmig de durs retrets entre el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i el grup de l'oposició.

La nova llei permet l'obertura al capital estranger de tots els sectors, fixa l'autorització prèvia per a inversions superiors al 10% en funció d'uns criteris de salvaguarda, i instaura el silenci administratiu positiu d'un mes. Tal com va explicar el ministre Alcobé en el moment de presentar el projecte de llei, es va optar per un model sense restriccions sectorials amb autorització prèvia perquè consideren que hi poden haver inversions estrangeres que no siguin convenients tenint en compte que l'objectiu és el creixement econòmic basat en un valor afegit d'aquestes inversions, informa l'ANA.

El ministre va puntualitzar que s'analitzarà cas per cas, valorant en cada ocasió si una inversió és positiva o no pel país en funció de les salvaguardes que s'han definit: l'exercici del poder públic, la sobirania, la seguretat nacional, l'ordre públic, el medi ambient, la salut pública, les activitats relacionades amb mercaderies sensibles, i l'interès general. En aquest sentit, va assegurar que són criteris objectius i molt acotats, i que el fet d'establir elements de valoració de cada projecte s'aconsegueix eliminar «els components arbitraris que pugui tenir una administració».

Precisament l'arbitrarietat és un dels motius de discussió entre els socialdemòcrates i el Govern que van portar al grup de l'oposició a abstenir-se en la votació del projecte de llei.

En aquests moments, segons el Govern, ja hi ha nou empreses que han signat un compromís per estudiar Andorra com a destinació per ubicar-hi la seva activitat. En aquest sentit, va revelar el nom de la Clínica Teknon i Indra com dues de les companyies que han mostrat interès pel Principat.

També inclou l'entrada de la llei el principi de reciprocitat. Per això, els metges, farmacèutics, arquitectes, enginyers i economistes andorrans podran exercir a Espanya, França i Portugal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT