PUBLICITAT

Greggory D. Crouch: «Als Estats Units els interessa invertir en biotecnologia i sectors de valor afegit»

LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cònsol Greggory Crouch, durant l'entrevista concedida a EL PERIÒDIC. Foto: ÀLEX LARA

Cònsol General dels Estats Units. Amb pràcticament tres anys al seu càrrec actual, Greggory D. Crouch segueix de molt a prop l'activitat andorrana. Visita molt sovint el nostre país i posa èmfasi en el seu desenvolupament. Ja que, per ell, no es tracta de les seves dimensions, sinó de les possibilitats que en té un estat que suma al món com la resta de països.

–Després de tres anys al càrrec, ¿quina és la sensació que li dóna treballar amb Andorra?

–Primer de tot, s'ha de recalcar que les relacions entre ambdós països són molt bones, sobretot en la col·laboració en el marc de les Nacions Unides. Parlem quasi a diari i tenim molt bones relacions amb el Ministeri d'Exteriors.

–¿Quins són els temes a tractar en aquestes converses?

–Per exemple, hem arribat amb un nou acord pel visat entre ambdós estats i que els ciutadans puguin entrar al país sense cap necessitat de permís especial. L'hem renovat recentment. També tenim els intercanvis educatius Fullbright, amb beques per estudiar a l'estranger, que el reeditarem pels propers cinc anys. I a més, estem treballant en un pacte per compartir diners confiscats pel Govern andorrà que pertanyen a crims financers als Estats Units.

–A nivell més internacional, ¿s'apropen postures?

–Andorra ha sigut molt útil a les Nacions Unides per donar suport als nostres candidats en diverses comissions.

–Comentava un pacte per millorar la persecució del diner negre, ¿què cal fer ara?

–Andorra ha fet nombrosos progressos en aquest aspecte. Estem molt contents per això, i ara estem intentant arribar a un acord per compartir aquest diner procedent de fraus i víctimes financeres que pertany als Estats Units.

–¿Com s'ho farien per retornar aquests diners? ¿O quina és la intenció dels Estats Units?

–Això és el que s'ha de negociar. Com compartir el diner. Per exemple, si hi ha diners a bancs andorrans de víctimes de frau estadounidenques, com tornar-ho. Ara ho podem saber, però no tenim un mecanisme per fer arribar aquest capital a les víctimes.

–Un aspecte clau al Principat ara és l'obertura econòmica. ¿Quins sectors dels Estats Units poden estar interessats en entrar a la nostra economia?

–És una acció molt estratègica per desenvolupar l'economia. A més, és molt encertada l'acció de contractar una empresa nord-americana com Monitor Group per portar capital i corporacions a Andorra, no només procedents del meu país, sinó de tot el món. S'han fet molts avenços en medicina i investigació. Molts sectors podrien ser d'interès.

–¿I quins serien els aspectes positius d'Andorra per a un inversor americà i quins els punts febles?

–Andorra està molt ben ubicada, entre dos grans països, i té bona relació amb la Unió Europea. Una bona infraestructura tecnològica i una població ben formada. Això és positiu. Però és un país petit amb poca població i un mercat petit. Tot i així, el sector bancari és molt fort i dóna moltes possibilitats.

–Al World Factbook que elabora els Estats Units es parla d'Andorra com un lloc molt positiu, però encara amb el problema del difícil accés a la nacionalitat, ¿què en pensa d'això?

–La nacionalitat és un assumpte domèstic, però igualment és un país molt obert al món i això és una tendència molt bona.

–¿Què és el que li va cridar més l'atenció d'Andorra en arribar per primer cop?

–He viatjat diversos cops i em sembla, a més d'un país molt bell, un lloc acollidor. He estat com a casa, si bé és un país petit. La projecció internacional és molt important. A les Nacions Unides és molt important. Tot i ser un país petit, és un vot a les Nacions Unides, i per això treballem molt a prop a Andorra, com aliat sòlid que és.

–¿Quin sector empresarial li resulta més important a Andorra?

–El Govern, em consta, està intentant desenvolupar més el sector biotecnològic i també les tecnologies. Ja hi ha una empresa estadounidenca en animació, és un altre sector interessant. I són els sectors que ens interessen. Sectors de valor afegit.

–I parlant de turisme, ¿com atreure més americans a Andorra?

–La gran majoria d'americans no coneixen Andorra. Però és interessant per la seva naturalesa i l'esquí a l'hivern. Cada cop més turistes americans visiten Barcelona, més d'un milió ja, i molts d'ells aprenen d'Andorra quan van a Barcelona, i volen tornar. Jo aconsellaria projectar encara més el turisme de cara als estadounidencs. És molt fàcil arribar-hi, i més encara amb col·laboració als viatges en creuers. Es queden entre tres dies i una setmana a Barcelona, i un dia el poden dedicar a Andorra.

–I seria interessant per ells el servei de vols regulars en helicòpter per als turistes que vénen pocs dies.

–Això seria una molt bona idea. Alguns vénen només tres dies. Tot i que llogant un cotxe tampoc és molt difícil, Andorra i Barcelona estan a prop.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT