PUBLICITAT

Li retiren l'ajut a la Seu perquè Andorra diu que ja n'hi dóna

  • El pare perd la cobertura de la CASS el 2010 quan estant de baixa va signar les nòmines als seus empleats
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els documents recollits per EL PERIÒDIC. Foto: EL PERIÒDIC

Els seus pares i tres dels seus fills viuen a Andorra. Però ella i la seva filla gran, ara de 19 anys, no tenen permís de residència. La família va arribar fa més de 30 anys, quan ella tenia sis anys. Els tiets són andorrans. Se'n va anar amb el marit a Espanya i la relació es va espatllar. Els fills van tornar amb l'àvia, però a la filla gran ja no li van donar la residència, i a ella tampoc. Ara viuen tots set amb el sou de l'àvia, de 950 euros, doncs l'avi té una malaltia coronària que li impedeix treballar i a sobre ha perdut la cobertura de la CASS. No rep ajudes, i la que rebia del Consorci d'atenció a les persones de l'Alt Urgell –perquè el fill més petit va néixer allà en no tenir cobertura de la CASS la mare– li han retirat després que des d'Andorra es contactés per informar que «en alguna ocasió ha obtingut ajuts» des dels recursos andorrans.

És un degoteig constant. Cada dia es coneixen nous casos de gent a qui es retira l'autorització de residència i que es queda sense poder treballar ni rebre un mínim ajut. I hi ha casos límit. Set persones intenten sobreviure amb 950 euros mensuals, el sou de l'àvia. L'avi era treballador per compte propi i li van retirar la cobertura de la CASS quan estant de baixa va signar unes nòmines als seus empleats. Té una malaltia coronària. En un informe mèdic amb data del 8 d'abril d'aquest any consta que «el pacient va aturar el tractament mèdic unes setmanes abans de l'ingrés per raons econòmiques i no feia seguiment cardiològic des del 2010».

Per si la situació dels avis no és prou greu, la mare i la seva filla gran no tenen permís de residència perquè, en el cas de la mare, després de viure a Andorra des dels sis anys, va marxar amb la que aleshores era la seva parella a Espanya. La relació va anar malament i va tornar, doncs aquí hi té pares –els avis– i tiets –alguns d'ells andorrans. Però en tornar, no pot obtenir l'autorització de residència. Ni ella ni la seva filla gran. Pel petit, que va néixer a la Seu d'Urgell, disposava d'una ajuda per alimentació que li donaven des del Consorci d'atenció a les persones de l'Alt Urgell, però a finals del mes de maig li van comunicar que li retiraven, doncs s'havien assabentat que «té vincle amb Andorra i en alguna ocasió ha obtingut ajut» des dels recursos andorrans, tal com s'assenyala en el document al què ha tingut accés EL PERIÒDIC. Un extrem que la interessada nega rotundament. I també altres coneguts a través del grup Ciutadans Solidaris que s'ha organitzat a través del Facebook. De fet, només ella va al menjador social del Comú d'Andorra la Vella.

L'àvia explica que té a càrrec els néts, que estan escolaritzats aquí a Andorra, mentre la mare hi està en situació irregular.

ALTRES CASOS / Però el que passa aquesta família no és un cas aïllat. Hi ha un home que fa tres anys que ha de viure en una caravana. Va perdre la feina per problemes de salut, segons manifesta, i ja se li ha acabat la prestació d'atur involuntari. Fins fa dos mesos rebia ajudes per part dels serveis socials i fins fa més d'una setmana podia alimentar-se al menjador social. Ara ja ni això i explica que des dels serveis socials el conviden a marxar. Ell té permís de residència fins el 2019 i denuncia que, encara que des del Govern es digui que per als casos extrems s'atenen en menys de 24 hores, o com a mínim que surten de la visita al centre d'assistència primària amb un xec per menjar, ell des del gener que ha demanat hora amb els treballadors socials i encara no li han donat resposta.

EXPULSAT DE «CASA MEVA» / D'altres, però, perden el permís de residència. És el cas d'un noi que va haver de marxar del país divendres passat després que en un control policial se li donés un termini d'una setmana per regularitzar la seva situació. Tal com ja va informar EL PERIÒDIC dijous passat, el seu cas era particular, doncs va perdre la de residència perquè treballava en una categoria inferior que per la que estava autoritzat, doncs l'empresari –que ja va ser castigat per això– li pagava menys del que estipulava la llei. Va abandonar el que considerava «casa meva» deixant deutes que vol retornar, però primer haurà de sortir de la Unió Europea per tornar-hi a entrar com a turista i buscar feina per aconseguir una nova categoria laboral.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT