PUBLICITAT

La recollida d'oli vegetal creix un 13,5% en quatre anys

  • S'exporta a Catalunya, on es processa i recicla per convertir-lo en combustibles
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La deixalleria de Fener, on es recull oli vegetal per reciclar Foto: ONA MORANTE

El 2011 les deixalleries andorranes van recollir fins a 247,52 tones d'olis vegetals, una xifra que des del 2007 ha viscut un augment del 13,54%. A més, des de l'inici d'aquest servei, el 1997, ha crescut gairebé en un 400%, segons les dades del Centre de Tractament de Residus i el Pla Nacional de Residus del Govern d'Andorra.

Actualment aquest residu es recull als establiments hotelers i de restauració i s'exporta a Catalunya per elaborar-ne principalment biodièsel, com va explicar el director de Medi Ambient, Marc Rossell, durant la presentació del setè Concurs d'iniciatives ambientals.

Des de fa ja quinze anys, el Govern d'Andorra va adjudicar el servei de recollida d'oli de fregir prop dels grans productors com hotels, restaurants i bars. Aleshores hi participaven uns 450 establiments i se'n recollien una mica menys de 50 tones, segons les dades del Pla Nacional de Residus. El 2011 aquesta xifra ha arribat fins als 650 establiments aproximadament i les 247,52 tones d'oli, el que suposa en aquest cas un creixement exponencial de prop de quatre vegades el que es produïa a l'inici.

El 2004, la llei defineix que per tal d'assolir els objectius de reutilització i reciclatge establerts al Pla Nacional de Residus, els productors singulars de vidre, paper i cartró, envasos, pneumàtics i altres residus reciclables com l'oli vegetal tenen l'obligació de dipositar-los en els contenidors pertinents. En cas que no pogués ser així, lliurar-los a la recollida selectiva.

Posteriorment, al 2008, el Govern va aprovar un decret per declarar el sector de l'hostaleria com a productor singular, de manera que ha de complir amb els requisits esmentats, informa l'ANA.

D'altra banda, també s'han realitzat algunes accions de sensibilització per conscienciar el sector, com la visita a 288 restaurants i bars el 2007, les inspeccions a locals per a l'aplicació del decret el 2009 i la distribució de sotagots de la campanya Fita: reciclar el 2010.

Així, en els darrers quatre anys s'ha passat de recollir de 218 tones fins a gairebé al voltant de les 250 tones d'olis usats. Aquesta xifra suposa un augment del 13,54% des del 2007 fins al 2011.

Actualment la recollida als bars, restaurants i hotels va a càrrec de l'empresa Recollida selectiva de residus A.V.G. Aquesta es dedica a lliurar contenidors de 60 litres de capacitat als diferents locals. I quan els tenen plens, la mateixa companyia els passa a recollir. Finalment, els olis vegetals són exportats a la societat gestora Cavisa que està ubicada a Catalunya. La societat del país veí s'encarrega de processar els residus rebuts perquè puguin ser reciclats com a combustible.

Els particulars poden portar l'oli de fregir a les deixalleries perquè segueixi el mateix procés i participar així de la iniciativa ecològica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT