PUBLICITAT

Kedadouche referma el suport de França en l'acostament a la UE

  • L'ambaixador subratlla «esdeveniments bilaterals» com el CDI i l'acord de delimitació de la frontera
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'ambaixador Zaïr Kedadouche s'adreça als assistents a la recepció amb motiu del 14 de Juliol Foto: ÀLEX LARA

«Franca romandrà al costat d'Andorra en la seva vocació europea». Aquest és el compromís que l'ambaixador Zaïr Kedadouche va refermar ahir davant dels assistents a la recepció organitzada amb motiu de la festa del 14 de Juliol i, molt especialment, davant dels representants de les institucions andorranes –a primera fila, el síndic general, Vicenç Mateu, i els ministres Gilbert Saboya, Jordi Cinca i Roser Suñé, a més dels representants dels coprínceps. Kedadouche va pronunciar aquestes paraules després de recordar algunes de les fites assolides l'últim any en aquest procés d'acostament a la Unió Europea, principalment la signatura de l'acord monetari el juny de l'any passat i posterior ratificació per part del Consell General. Però també la visita, fa menys d'un mes, de representants de l'Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA) del Consell de la Unió Europea i la futura presidència andorrana del Comitè de Ministres del Consell d'Europa.

D'altra banda, l'ambaixador francès va subratllar alguns dels «esdeveniments bilaterals» entre els dos països: aquesta setmana mateix, el Consell General va ratificar els acords amb França de delimitació de la frontera i de gestió conjunta de l'aigua de la conca hidrogràfica de les fonts de l'Arièja. Com és lògic, Kedadouche va aprofitar per mencionar també l'acord de no doble imposició rubricat el mes d'abril: «Aquest compromís, que s'inscriu en el camí andorrà cap a la modernització de la seva economia, hauria de permetre una homologació de la fiscalitat andorrana.

DEFENSAR LA FRANCOFONIA / El discurs de Kedadouche es va referir igualment a la francofonia i a la necessitat de defensar el francès «costi el que costi; encara que l'anglès sigui la llengua dominant, pels nostres autors, pels nostres filòsofs, hem de continuar sent la llengua de la difusió de les idees». I tot seguit es va adreçar als assistents en català, amb broma inclosa: «No voldria acabar aquest parlament sense emprar la vostra llengua per dirigir-me a vostès. Perdonareu el meu català, però, tret del nom dels jugadors del Barça, tinc poques ocasions de practicar la vostra llengua».

Aleshores va afegir, encara en català: «La llengua d'una nació representa infinitament més que el simple vincle verbal, comunicatiu, entre els seus ciutadans. És, o hauria de ser, el ciment de la construcció d'una nació que resulta forta, unida en les seves arrels com en els seus somnis».

Cap al final del discurs, l'ambaixador va tornar a recordar els valors de la República, francesos i alhora universals: liberté, égalité et fraternité. I també la solidaritat que se'n desprèn, per evitar l'exclusió en un context de crisi mundial com l'actual. «És el paper de la República, protegir especialment els més fràgils i els més pobres», va concloure Kedadouche.

La celebració de la fête nationale va culminar a la tarda amb un ball popular organitzat a la plaça de la rotonda d'Andorra la Vella.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT