PUBLICITAT

Millores a la residència Solà d’Enclar per atendre usuaris de llarga estada

  • El centre adequa les seves instal·lacions sobretot pensant en els pacients que es troben al final de la vida
ÈLIA ORTS GARRI
LA MASSANA

El sorprenent "LIPDUB" de la residència. Vídeo: Residència Solà d'Enclar.
Foto de portada: TONY LARA
La residència Solà d’Enclar renova instal·lacions. I ho fa pensant en millorar la qualitat de vida dels seus residents, en especial aquells que ingressen per passar el final del seu procés de vida. Segons van informar des de la pròpia residència i també des de l’àrea de Benestar del Ministeri, «fins fa un temps, únicament es podien assumir persones autònomes per les activitats de la vida diària, però en l’actualitat i dintre de les nostres possibilitats, les assumim fins al seu procés de final de vida, igual que en un domicili».
I és que les noves necessitats de la població així ho demanen, tenint en compte l’envelliment progressiu i les dificultats de moltes persones per viure a les seves llars tant per un tema econòmic com d’autonomia. Pensant en aquests usuaris que arriben a la residència Solà d’Enclar per a quedar-s’hi definitivament, el Consell d’Administració de la residència va sol·licitar millores de les habitacions actuals. Així, en un edicte publicat al BOPA el passat 4 de juliol, es va convocar un concurs en modalitat urgent, per a licitar el subministrament del muntatge i de mobiliari per a les habitacions. Concretament, i segons van informar des del centre, es modernitzaran els llits i els mobles auxiliars d’una planta de la residència, així com també se substituiran les banyeres existents per plats de dutxa en aquesta mateixa planta.
Des del centre van explicar que poc a poc, s’aniran fent noves millores, sempre tenint en compte el context econòmic: «Els equipaments actuals de la Residència s’han d’anar adequant a les necessitats dels nostres usuaris, i aquesta adequació es farà de manera progressiva».
Solà d’Enclar és una de les referències que ha pres el Ministeri de Salut i Benestar en la seva tasca per millorar la xarxa sociosanitària. Fa gairebé un any, durant un dinar de celebració al centre en motiu de la Diada de Meritxell, la ministra Cristina Rodríguez, va explicar que el «model de proximitat, molt humà i d’atenció a les persones grans» amb què es treballa amb l’atenció a la gent gran a la residència Solà d’Enclar ha de ser l’exemple a seguir.

SENSE LLISTA D’ESPERA / Actualment, la residència Solà d’Enclar compta amb 43 persones ingressades en règim intern i set només en règim de dia. Es tracta de tota la ciutadania que realment té la necessitat de passar part o la totalitat del seu temps en una residència per a la gent gran, com ho demostra el fet que a dia d’avui no hi ha llista d’espera, ni en aquesta, ni a d’altres residències per a gent gran com són el centre sociosanitari El Cedre o Clara Rabassa.
És la Comissió de Valoració Sociosanitària (COVASS), l’òrgan nacional amb les competències per valorar les situacions de dependència i qui proposa l’assignació del recurs més idoni de la Xarxa d’Atenció Sociosanitària per a cada persona. Són ells els que informen que en aquests moments no hi ha llista d’espera, ja que hi ha sis persones en fase de tràmit del seu expedient (de mitjana es tarda habitualment uns 40 dies), i al conjunt del país hi han vuit places disponibles entre els diferents centres, incloent places de centre de dia i centre residencial. 
Soprenent ‘lipdub’ de la residència amb la participació d’usuaris i de treballadors /  Una excel·lent manera d’entendre i veure en primera persona com es treballa a la residència Solà d’Enclar és fent un cop d’ull als cinc minuts d’alegria i música del lipdub realitzat entre els treballadors del centre i els propis usuaris.
Sota la música del cantant Patxi Leiva, durant poc més de cinc minuts una càmera descobreix l’interior de la residència en primera persona, començant des del conductor que transporta a usuaris fins al centre, i finalitzant a la terrassa amb tot de persones ballant al ritme de la música, i tirant confeti.
Durant la gravació del lipdub es va comptar amb la col·laboració d’alumnes de l’Escola Andorrana de Santa Coloma.

Per a més informació consulti l'edició en paper.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT