PUBLICITAT

El Govern aposta per l'atractiu de la muntanya, ara en auge

  • Una inversió de 259.565 euros al refugi del Comapedrosa permet millorar la qualitat del servei i estalviar gasoil
ÈLIA ORTS GARRI
LA MASSANA

Periodic
El ministre de Turisme, Francesc Camp i el conseller de Turisme del Comú de la Massana, Sergi Balielles, prop del refugi del Comapedrosa, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El turisme de muntanya i natura està en auge. Cada vegada són més els qui prefereixen destinar les seves vacances a fer rutes de senderisme i coronar cims. El Govern ho sap, i per això hi aposta fent les inversions necessàries per millorar la qualitat dels refugis guardats i per fer-ne de nous. Justament ahir, el ministre de Turisme, Francesc Camp, va pujar al refugi del Comapedrosa per inaugurar les millores fetes a l'equip de sanejament d'aigües i a nivell d'energia renovable, sobretot.

Al refugi del Comapedrosa, les pernoctacions van augmentar la temporada passada en un 30%. Al 2010 hi van fer nit al voltant de les 1.300 persones. «No esperem creixements importants», va comentar Camp, però sí que els visitants dels parcs naturals van any rere any en augment. El turisme de muntanya i natura «no és massiu», però encara té recorregut per créixer al país. Per això es vol ampliar la xarxa de refugis guardats. La idea és acabar la legislatura tenint-ne quatre: el de Juclà i el del Comapedrosa, que ja funcionen; el de Sorteny, del que ja han iniciat les obres per poder obrir de cara la temporada vinent; i s'està buscant un emplaçament per a un nou refugi guardat a la vall del Madriu-Perafita.

El conseller de Turisme del Comú de la Massana, Sergi Balielles, va coincidir amb el ministre en assenyalar que l'ampliació de la xarxa de refugis ha de servir per augmentar els usuaris. De fet, va assegurar que l'obertura del de Sorteny l'any vinent «ens ajudarà a tenir més pernoctacions», doncs s'entén que hi haurà més gent que s'animi a fer ruta.

LES MILLORES AL COMAPEDROSA / A banda de l'ampliació dels refugis, també es fan millores als existents. En aquesta ocasió s'ha fet una inversió de 259.565 euros al refugi del Comapedrosa. Amb aquests diners s'ha fet una nova depuradora biològica, doncs la fossa sèptica que hi havia era insuficient i sovint hi havia queixes per males olors. Ara però, això ha millorat i el sistema de sanejament de les aigües s'ha dissenyat conforme a la capacitat del refugi –unes 65 persones– i permet retornar l'aigua a l'entorn en molt millor estat.

A banda, també s'han instal·lat unes plaques fotovoltaiques que generen energia que s'emmagatzema en bateries. Igualment s'ha instal·lat un sistema que permet escalfar l'aigua aprofitant l'escalfor del sol. Amb aquestes mesures, tot i que encara depenen del generador d'electricitat per cobrir al 100% les necessitats –i tenint en compte que s'ha de mirar de tenir energia també quan hi hagi uns quants dies seguits sense sol–, però la despesa en gasoil s'ha reduït aproximadament a la meitat

Igualment, s'han modificat les habitacions i ara n'hi ha una de 12 places i dues de sis, que permeten oferir una major intimitat.


Per a més informació consulti l'edició en paper.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT