PUBLICITAT

Ausàs recollia tabac gairebé cada dia del magatzem del grup

  • L'exconseller passarà a disposició judicial avui després que fos detingut dimecres
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
Ausàs seu a la seva cadira de conseller al Parlament català el 2010 Foto: JULIO CARBO

L'exconseller de Governació i exalcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Ausàs, que va ser detingut dimecres passat com a presumpte integrant d'un grup organitzat de contraban i distribució de tabac d'Andorra, passarà a disposició judicial avui. Així ho van informar els Mossos d'Esquadra, que van indicar que la investigació segueix oberta. En el marc de l'operació dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 1 de la Seu d'Urgell hi ha nou persones detingudes. Ausàs anava gairebé cada dia al magatzem del grup a buscar tabac que després vendria en d'altres ciutats, segons va informar el fiscal encarregat del cas.

Els Mossos d'Esquadra van informar que està previst que Ausàs passi a disposició judicial avui mateix per prestar declaració sobre els fets de què se l'acusa, segons informava l'ANA, després que se'l detingués dimecres passat.

Ausàs va ser detingut amb sis persones més per formar part presumptament d'un grup organitzat especialitzat en el contraban i la distribució de tabac procedent d'Andorra. Els altres detinguts, tots de nacionalitat espanyola, són Marta DG, de 47 anys, Julián GM, de 55 anys, José Félix TA, de 31 anys, Antoni RE, de 52 anys, Maria Dolores PM, de 55 anys, tots cinc amb domicili a la Seu d'Urgell i Maria Teresa FG, de 28 anys i amb domicili a Àlaba. Entre aquests, un brigada de la Guàrdia Civil destinat a la Farga de Moles i de baixa des d'uns mesos enrere. Ahir es van detenir altres dues persones, una de les quals agent rural.

Segons el comunicat els Mossos, des que es va iniciar aquesta investigació el passat mes de maig, la quantitat acreditada de tabac introduït de manera il·legal al país veí té un valor d'uns 300.000 euros.

INVESTIGACIÓ I ACUSACIONS / El fiscal degà de la Seu d'Urgell, Juan Sagredo, va informar que Ausàs acudia a diari al magatzem del grup per retirar cartons de tabac del centre logístic, que pertanyia a un altre dels imputats. El fiscal va explicat que la investigació es va iniciar per les sospites envers algunes persones que portaven «un tren de vida per sobre de les seves possibilitats» i que tenien cotxes d'alta gamma que no podien comprar amb el seu sou habitual. A partir d'aquí s'inicia el seguiment d'aquestes persones que permet descobrir l'existència del magatzem a la Seu, al que cada dia algunes persones portaven tabac d'Andorra i altres, com Ausàs, anaven a retirar-lo per vendre'l en diferents ciutats.

El fiscal va explicar a EFE que el grup vigilava de no superar mai la quantitat de tabac a partir de la qual es comet el delicte de contraban, que la legislació espanyola situa als 15.000 euros. D'aquesta manera, tant les persones que portaven el tabac des d'Andorra com les que se l'enduien per a la seva venda no superaven aquesta quantitat, ni tampoc es deixava tabac al magatzem per un valor superior a aquesta xifra.

Hi havia un trànsit fluït al magatzem de la Seu. «Estaven molt organitzats. Funcionaven millor que la central de Seur; en cinc minuts carregaven o descarregaven el tabac. Si el nostre exèrcit funcionés així, seria millor que el dels Estats Units», va assegurar Sagredo.

«Ausàs era molt treballador», i «anava al magatzem cada dia, exceptuant-ne algun que s'agafava de festa», ironitzava el fiscal segons va recollir EFE. Malgrat que no es conegui com distribuïa el tabac l'exconseller de la Generalitat, en el registre del seu domicili s'hi va trobar tabac per valor una mica inferior als 15.000 euros i el llistat amb els preus de venda a diferents ciutats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT